Politkovskaja-process döms ut

Mordutredningen efter Politkovskajas död har varit ett "totalt misslyckande".


Mordutredningen efter Anna Politkovskajas död har varit ett "totalt misslyckande", tycker ryska medier efter frikännandena i fallet. Domaren i den nu avslutade rättegången beordrade på fredagen att utredningen ska fortsätta.

Tre månaders rättegång slutade på fredagen med det formella frikännandet av de fyra åtalade, som redan i torsdags fått beskedet "icke skyldiga".

Hela processen, från det att utredningen startade efter mordet på den världskända journalisten den 7 oktober 2006, döms av den ansedda oppositionsvänliga tidningen Kommersant ut som ett "totalt misslyckande".

– Politkovskajadomen är kulmen på en lång tids oförmåga hos ryska myndigheter att erbjuda säkerhet för utsatta journalister, kommenterade Miklos Haraszti, medierepresentant på Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen (Osse).

Fortsatt utredning

Domaren i fallet, Jevgenij Zubov, beordrade på fredagen fortsatt utredning.

– Kriminalarbetet måste återföras till åklagarnas utredare, med målet att hitta de individer som var inblandade i detta brott, sade Zubov till ryska medier.

Det internationella intresset för fallet understryks av snabba kommentarer från länder som Frankrike och USA.

– Det är synd att mordet på henne är olöst. Vi manar ryssarna att försöka hitta de ansvariga. . . så snabbt som möjligt, sade Gordon Duguid, talesman för USA:s utrikesdepartement.

– Det ryska folket har rätt till sanningen, sade en kollega till honom i Paris.

"Den rättsliga processen kommer inte att vara slutförd förrän skytten och hjärnan bakom ställs inför rätta", konstaterade den New York-baserade pressfrihetsgruppen CPJ (Committee to Protect Journalists).

Tredje bror

De fyra nu friade - expolisen Sergej Chadzjikurbanov, den tidigare FSB-agenten Pavel Rjaguzov samt bröderna Dzjabrail och Ibragim Machmudov - har varken misstänkts för att ha hållit i vapnet eller för att ha planerat dådet. Däremot utpekas en tredje bror till Dzjabrail och Ibragim Machmudov, Rustad, som mördaren.

Han tros ha flytt utomlands, men skulle kunna ställas inför rätta om han påträffas. Det är inte så troligt att någon uppdragsgivare ens hittas, än mindre att denne i så fall straffas. Politkovskaja är främst känd för sin rapportering från kriget i Tjetjenien. Hon skrev också flera böcker, bland andra Tjetjenien - sanningen om kriget och Putins Ryssland, som finns översatta till svenska. Hon belönades med en rad priser och utmärkelser, bland annat Olof Palme-priset 2004.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

1 timme sedan
Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.