Måndag 5 Dec
Stockholm

Misstro i Moskvarättegång

Rättegången om mordet på den ryska journalisten fortsätter på måndagen. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Rättegången om mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja fortsätter på måndagen i en militärdomstol i Moskva. Den inleddes i mitten av oktober men ajournerades samma dag.

Trots protester från Politkovskajas anhöriga hålls rättegången bakom stängda dörrar med hänvisning till att en av de åtalade, Pavel Rjaguzov,är agent vid den federala säkerhetstjänsten, före detta KGB.

Rjaguzov misstänks för att ha lämnat Politkovskajas hemadress till mördarna. Tre andra, bland dem en före detta utredare inom polisen, är också åtalade för mordet.

Men mördaren och den som gav order om mordet är på fri fot.

– Vi kommer att kräva en öppen rättegång. Min mor var journalist och jag anser att det är omöjligt att ha en stängd rättegång, sade Politkovskaja son. Han trodde dock inte att deras önskan skulle uppfyllas.

Den misstänkte mördaren har aldrig hittats och utredarna säger att de tror att han lämnat landet. Den som lejde mördaren har aldrig identifierats och inget motiv har hittills nämnts.

– Jag har inget hopp om att namnet på den som beordrade mordet kommer att avslöjas. De som står inför rätta har inte direktkontakt med honom, det är en kriminell grupp som gjorde det för pengar, sade sonen.

– Av erfarenhet vet vi att den här sortens fall aldrig blir lösta i vårt land, sade Boris Tymosjenko vid Glasnost Defence Foundationsom, en organisation som verkar för yttrandefrihet och fri journalistik.

Tymosjenko ansåg att den politiska viljan saknas.

Politkovskaja, en uttalad kritiker av Rysslands regering som skrev avslöjande om brott mot de mänskliga rättigheterna i Tjetjenien, sköts till döds utanför sitt hem i oktober 2006.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.