Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu kan DU få besök av Navy Seals

- 01/06/2011, 15:46 -
1 av 3

Ahn Young-Joon / AP

Barack Obama har utsett Leon Panetta till ny försvarsminister. Han tar över efter Robert Gates den 1 juli.
2 av 3

Barack Obama har utsett Leon Panetta till ny försvarsminister. Han tar över efter Robert Gates den 1 juli.

Carolyn Kaster / AP

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.
3 av 3

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

Alex Brandon / AP

Pentagon har kommit fram till att datorsabotage som kommer från ett annat land ska klassas som en krigshandling.

WASHINGTON. Den amerikanska försvarsmakten tar till ett oväntat grepp för att komma till rätta med det ökade antalet cyberattacker mot amerikanska mål.

Pentagon har kommit fram till att datorsabotage som kommer från ett annat land ska klassas som en krigshandling. Detta ger USA möjligheten att svara med traditionella militära medel.

– Om du stänger ner våra kraftnät kanske vi skickar ner en missil i din skorsten, säger en anonym representant för försvaret till Wall Street Journal.

Svårt att se vem som ligger bakom

Beskedet har mötts av både kritik och förvirring. Dels handlar det om att det kan vara väldigt svårt, om inte omöjligt, att ta reda på om ett visst land ligger bakom en nätattack.

Dessutom har de inte varit tydliga med vad för typ av datorsabotage som är tillräckligt grovt för att generera i militär vedergällning.

Pentagons kontroversiella besked kommer efter flera större cyberattacker, bland annat mot just försvaret men även mot kärnkraftverk i Iran. Under helgen utsattes Lockheed Martin, ett företag som tillverkar vapen åt militären, för en attack.