- Foto: BRENNAN LINSLEY/AP/Scanpix

Wikileaks: "USA kämpade ner lägstalönerna i Haiti"

Nya läckta dokument visar att USA kämpat hårt för att se till att lönerna på Haiti inte ökar.


HAITI

Landets totala area är 27 065 km² och dess huvudstad är Port-au-Prince. Haiti hade nästan 10 miljoner invånare år 2009 varav cirka 2,3 miljoner bor i huvudstaden med förorter.

Källa: Wikipedia.

Samtidigt som USA hjälpt Haiti med omfattande hjälpinsatser och spenderat stora summor pengar efter jordbävningskatastrofen i det mycket fattiga landet kämpade man länge för att hålla nere lönerna på fabrikerna i Haiti.

Ambassadkorrespondens som läckt och publicerats av Wikileaks visar att ambassaden samarbetade med multinationella klädjättarna Levi's, Fruit of the loom och Hanes för att se till att de mycket låga lönerna inte förbättrades.

Det var i juni 2009 som Janet Sanderson, USA:s ambassadör i Haiti, skrev ett meddelande till sina överordnade i Washington där hon deklarerade att Haitis dåvarande president Rene Preval borde göra mer för att hålla lönerna nere.

Innan höjningen betalades som lägst 1,75 dollar, motsvarande ungefär 11 svenska kronor, för en hel dags arbete. Höjningen som det haitiska parlamentet först accepterade skulle ge arbetarna 0,62 dollar i timmen, motsvarande 3,71 kronor. En höjning som USA uppmanade Preval att stoppa, enligt de Wikileaksdokument som Haiti-Liberte hänvisar till.

 

"LÖNEHÖJNINGARNA ÄR POPULISM"

President Preval fick parlamentet att acceptera en lägre höjning, där till exempel textilarbetare fick 3,13 dollar per dag, motsvarande 18,70 kronor. Men USA var ändå missnöjda med ökningen och ambassadmedarbetaren David Lindwall skriver i ett nu läckt dokument  att höjningen inte är "realistisk" utan ett populistiskt utspel för att tilltala "de arbetslösa och underbetalda massorna".

 

78 PROCENT TJÄNAR 1 DOLLAR OM DAGEN

USA säger i en kommentar att de inte vill uttala sig om dokument som innehåller hemligstämplad information men konstaterar att 78 procent av Haitis befolkning tjänar under en dollar om dagen, och att USA arbetar aktivt för att skapa jobb och tillväxt i landet.

Dokumenten Wikileaks släppt visar dock att de flesta lokala företagen var för löneökningen och att förslaget var mycket populärt i Haiti, västra halvklotets fattigaste land, där svält flera gånger lett till våldsamma upplopp.

Trots de amerikanska uppmaningarna till Haitis politiska ledare kunde de dock bara hålla lönerna nere tillfälligtvis. I oktober 2010 infördes en ny lägstalön på 5 dollar om dagen, motsvarande närmare 30 kronor om dagen, eller 3,75 kronor i timmen.

/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!