Strider i Darfur trots avtal

Nya strider har utbrutit mellan Sudans armé och rebellarmén JEM.


Nya strider har utbrutit mellan Sudans armé och rebellgruppen JEM (Rörelsen för rättvisa och jämlikhet) i katastrofregionen Darfur, trots det avtal dem emellan som undertecknades så sent som i tisdags.

Sjutton rebeller och elva armésoldater dödades enligt armén i sammandrabbningen i torsdags nära Donki, drygt två mil nordväst om al-Fashir, provinshuvudstad i Norra Darfur.

Båda sidor påstod sig ha drivit sina fiender på flykten.

2006 skrev en annan av Darfurs rebellrörelser under ett fredsavtal, men det blev kortlivat och bojkottades av JEM, som är den starkast beväpnade gerillagruppen i regionen. I maj i fjol iscensatte JEM en attack utan motstycke mot Sudans huvudstad Khartum.

Enligt FN har omkring 300 000 människor mist livet i Darfurkonflikten och flera miljoner andra drivits på flykt.

Sudan, vars president Omar al-Bashir riskerar internationell rättegång för krigsförbrytelser, bland annat folkmord, i Darfur talar om "bara" 10 000 dödade i kriget.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.