FN varnar för stort lidande

Eventuella brott mot internationell rätt ska utredas.


Över en miljon människor kommer att bli utan mat och sjukvård om Sudan står fast vid beslutet att slänga ut 13 internationella biståndsorganisationer ur landet, varnar FN. Tusentals riskerar att dö.

De 13 organisationerna - inklusive Rädda barnen och Läkare utan gränser - står för hälften av biståndsinsatserna i den krigshärjade regionen Darfur, enligt FN:s samordningsorgan för humanitära frågor, Ocha.

– Om regeringen inte ändrar inställning, kommer 1,1 miljoner människor att vara utan mat, 1,5 miljoner utan sjukvård och över en miljon utan dricksvatten när hjälporganisationerna försvinner, sade Ochas talesperson Elisabeth Byrs till journalister på fredagen.

Efter det att Internationella brottmålsdomstolen, ICC, utfärdade en arresteringsorder mot Sudans president Omar al-Bashir tidigare i veckan meddelade regeringen att organisationerna kastas ut. Sudan anklagar flera av dem för att ha försett ICC med falska bevis.

Hjälporganisationerna fungerar ofta som underleverantörer till FN och står för insatser som betalas med internationella medel, särskilt riktade till de omkring 4,7 miljoner människor som påverkats av konflikten i Darfur, inklusive 2,7 miljoner flyktingar. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har vädjat till Sudan att inte förbjuda organisationer att verka i Darfur.

300 000 människor beräknas ha dött under den sex år långa konflikten mellan regeringsstyrkor och milisgrupper i regionen. Många har svultit ihjäl eller dukat under för sjukdomar.

Biståndsarbetare påpekar samtidigt att effekterna sträcker sig långt bortom Darfur. Nödhjälpen försvinner även från andra områden i Sudan, där oroligheter riskerar att blossa upp på nytt.

FN kommer att utreda om Sudans beslut är ett brott mot internationell rätt eller ett krigsbrott.

Skrivet av:

Senaste nytt

Knarkkung får livstids fängelse i Nederländerna

Macy's planerar att stänga var tredje butik

Den amerikanska mode- och klädbutikskedjan Macy's planerar att stänga 150 Macy's-butiker på tre år. Det motsvarar nästan var tredje Macy's-butik i USA.

Ung man på Grönland åtalas för 14 mordförsök

Flera personer skadades när en helikopter blev beskjuten – och sedan riktades skott mot människor på gatan. En ung man åtalas för att ha försökt mörda totalt 14 personer på södra Grönland, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau och tidningen Sermitsiaq.

Grottor av plast ska rädda sälungar i Östersjön

Vikaresälens ungar blir hemlösa när Östersjöns isar krymper. Nu testas att bygga grottor av plast och plywood för att få ungarna att överleva i ett allt varmare klimat.

Vimmerby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Singelolycka på Rv40 i höjd med Nosshult.", skriver polisen på sin hemsida.

Skola mister tillståndet – kan tvingas stänga

1 timme sedan
Skolinspektionen drar in tillståndet för Båktorp AB, som driver Båktorp skola i Nyköping. Skolan tar emot elever i behov av särskilt stöd i ett mindre sammanhang. Beslutet, om det står sig, innebär att ett 60-tal högstadieelever måste få plats på andra skolor från och med nästa läsår.