Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

ICC: Folkmordet i Darfur fortsätter

Nyheter | 04/12/2008 05:28

Våldtäkter och lämlästning får stöd av regeringen.(TT)

– Sudans regering fortsätter att stödja folkmord i Darfur, bland annat genom våldtäkter och genom att inte släppa fram nödhjälp, sade chefsåklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i FN på onsdagen.

Åklagaren Luis Moreno-Ocampo lade fram sina anklagelser i en föredragning för FN:s säkerhetsråd.

– Våldtäkter i och omkring lägren fortsätter. Humanitär hjälp hindras fortfarande. Fler än 5 000 fördrivna människor dör varje månad, sade han.

I juli bad Moreno-Ocampo ICC att utfärda arresteringsorder för Sudans president Omar al-Bashir, som han anklagar för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. En grupp domare granskar just nu bevisen för att se om det finns grund för att åtala al-Bashir. Det blir i så fall första gången ett sittande statsöverhuvud åtalas för sådana brott.

Beslut inom kort

Moreno-Ocampo uppmanade säkerhetsrådet att förbereda sig på möjligheten av en arresteringsorder för al-Bashir, eftersom ett beslut kan komma snart, kanske under januari. Chefsåklagaren sade till journalister att det är mycket viktigt att säkerhetsrådet är berett att omsätta domstolens beslut i handling. Åklagaren menar att al-Bashir personligen har instruerat sina styrkor att utplåna tre etniska grupper i Darfurregionen i västra Sudan, där konflikten har rasat sedan 2003.

FN beräknar att upp till 300 000 människor har dött i konflikten och att 2,7 miljoner människor har tvingats på flykt. Sudans regering uppger att bara 10 000 liv har krävts. En del länder som är vänligt inställda till Sudan, bland dem Kina, anser att ett åtal mot al-Bashir bara skulle förvärra läget. Afrikanska unionen (AU) och Islamiska konferensen har bett att rättsprocessen ska läggas på is i ett år, något som FN:s säkerhetsråd har makt att göra. Inget land har dock formellt lagt fram förslaget i säkerhetsrådet.

Nekar till brott

ICC utfärdade i maj förra året arresteringsorder för en sudanesisk minister, Ahmed Haroun, och för Ali Kushayb, ledare för den regeringstrogna janjawidmilisen. Inför säkerhetsrådet sade Moreno-Ocampo att Khartoum inte gjort något för att överlämna de två till domstolen. I en intervju i den brittiska tidningen The Guardian på torsdagen nekar Ahmed Haroun till alla anklagelser om krigsbrott. Han anklagade ICC för att driva en politisk vendetta och för att ingå i en kolonialistisk sammansvärjning."Mitt samvete är rent. Jag ångrar ingenting", säger han i intervjun.

Skrivet av: