FN: 6 000 barnsoldater i Sudan

Omkring 6 000 barn under 11 år är soldater i Darfur.


Detta enligt chefen för FN:s barnfond i Sudan Ted Chaiban.

– En del av barnen ingår i rebellstyrkorna, vissa tillhör den regeringsstödda Darfurmilisen och ytterligare andra slåss jämte den sudanesiska krigsmakten, uppgav Chaiban för journalister från bland annat det brittiska mediebolaget BBC på måndagen. Han framhöll att det är förbjudet både enligt folkrätten och sudanesisk lag att hålla soldater under 18 års ålder.

– En del av barnen har själva anslutit sig till styrkorna och andra har rekryterats med våld, sade Chaiban enligt BBC.

Alla barn som befunnit sig i en konfliktsituation, som har bevittnat - och ännu viktigare - som har deltagit i våldsamheter blir brutaliserade.

– De vet att något är fel men kan inte förklara vad. Det avskiljer dem från deras känslor och deras normala uppväxt på ett som är mycket allvarligare än när vuxna får samma erfarenhet.

FN försöker sedan länge förmå de stridande parterna att släppa barnen. Och det finns förhoppning om att hundratals barnsoldater kan bli fria nästa år. De första kommer från rebellgruppen SLA, ledd av Minni Minnawi som är en av få gerillaledare som undertecknat ett fredsavtal med regeringen.

Unicef hoppas på att fler rebeller följer efter.

Barnfonden beräknar att 2,3 miljoner barn drabbats av Darfurkonflikten sedan den blossade upp för nära sex år sedan. 700 000 har fötts och vuxit upp under de åren.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!