Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Apple stoppar dina Iphonefilmer

1 av 3

Paul Sakuma/AP/Scanpix

2 av 3

Evan Agostini/AP/Scanpix

3 av 3

Russel A. Daniels/AP/Scanpix

Nyheter | 22/06/2011 15:08

De som gillar att filma från konserter eller fotografera fotbollsmatcher med sin Iphone kan snart stoppas av Apple.

Företaget har sökt patent och utvecklar nu en mjukvara som hindrar Iphones från att filma saker ägaren inte äger rättigheterna till, rapporterar flera utländska medier.

Uppfinningen går ut på att sensorer installeras på till exempel en fotbollsarena eller en konsert, sensorerna känner sedan av när en Iphone-kamera är aktiverad och skickar då en signal till telefonen som stänger ner kameran.

Flera amerikanska teknikmagasin spekulerar nu i om tekniken i framtiden kommer att användas för att värna om exklusiva rättigheter till material. Tevebolag vill till exempel inte att deras exklusiva material läcker ut på till exempel Youtube.

Börjar tekniken användas kommer den också att kunna tillämpas på bland annat biografer och museum där det inte är tillåtet att filma.

För dålig kvalité för att kunna konkurrera

På Live Nation anser man dock att kvalitén på mobilinspelningar är för dålig för att kunna konkurrera med avancerade kameror. Och att Apples nya teknik inte behövs ännu.

– Oftast är kvalitén inte särskilt bra så det är inget problem vi stött på ännu, säger Katarina Oskarsson på Live Nation till Nyheter24.

Kan det bli ett problem i framtiden när mobilkameror blir bättre?

– Det kan det absolut bli. Vi får ha en diskussion med artisterna och se vad som är positivt och vad som är negativt, säger Katarina Oskarsson på Live Nation till Nyheter24.