1 av 2
- Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
2 av 2
- Foto: AP/Scanpix

Parasitmedel finns i svenskarnas kokain

65 procent av allt kokain som polisen beslagtar innehåller skadligt parasitmedel. Hittills har två personer dött av medlet.


Det skadliga avmaskningsmedlet tetramisol hittas allt oftare i det kokain som polisen beslagtar i Sverige, skriver SvD. Medlet används egentligen för att behandla parasitinfektioner hos djur, men droglangare använder det för att blanda ut kokain och således göra större försäljningsvinster.

I Sverige har förekomsten av parasitmedel i kokain ökat kraftigt sedan 2007. Då upptäcktes tetramisol i cirka sju procent av polisens kokainbeslag, i dag hittas tetramisol i hela 65 procent av allt beslagtaget kokain, enligt Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL).

– Det är vanligt att vi hittar både tetramisol och andra utblandningsmedel i kokainbeslag som polisen gör. Och det blir allt vanligare, säger Lotta Rapp, gruppchef vid SKL till SvD.

Europeiska centrumet för kontroll av narkotika rapporterar att minst två personer i Nordamerika dött av tetramisol-kokainet. Läkemedlet Levamisol, som innehåller tetramisol, avregistrerades hos Läkemedelsverket redan på 90-talet efter att flera allvarliga bieffekter upptäckts. Blodsjukdomar, nekros och celldöd i huden är några av bieffekterna av kokain blandat med tetramisol.

– Kokain är farligt i sig men det här gör det ännu värre. De här blodskadorna brukar kunna uppträda efter ett antal exponeringar, de är visserligen relativt ovanliga men det är en oerhört allvarlig biverkning. Dödligheten ligger omkring tio procent, säger Björn Beerman, professor vid Läkemedelsverket, till SvD.

Både USA och EU har gått ut med folkhälsovarningar, men de svenska myndigheterna är tysta trots att ökningen av parasitmedel mer än tredubblats de senaste tre åren.

– Det här är lite av en icke-fråga för oss. Är det ett registrerat läkemedel med biverkningar så har vi ett ansvar, det innebär dock inte att man inte skulle kunna gå ut med en notis. Men där tror jag att folkhälsan ligger närmare, de har ett bredare uppdrag, säger Per-Åke Sandvold, enhetschef vid narkotikaenheten på Läkemedelsverket, till SvD.

Berne Stålenkrantz, ordförande i brukarföreningen som är en förening som jobbar för att minimera skador hos narkotikaanvändare, är inte förvånad över myndigheternas tystnad.

– Det stämmer överens med den politik vi har i Sverige där det anses fel att informera om risker med droger. Vår inställning är att de som använder måste ha rätt till information, och i det här fallet skulle det vara lämpligt med en upplysning.

/
/
/
EU
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!