Söndag 4 Dec
Stockholm

Gaybröllop i NY - dödsstraff i åtta andra länder

1 av 2
. Foto: AP Photo/Louis Lanzano/SCANPIX
2 av 2
. Foto: AP Photo/SCANPIX

Om en månad kan homosexuella par gifta sig i delstaten New York. Rättigheterna för homosexuella går sakta framåt i vissa delar av världen, men i åtta länder är det fortfarande dödsstraff för homosexualitet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Homosexuellas rättigheter

Förutom New York kan homosexuella par gifta sig i Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire och Vermont. Dessutom är det lagligt att gifta sig i det federala distriktet District of Columbia. Nästa delstat på tur att bestämma om samkönade äktenskap är Kalifornien.

I åtta länder i världen är det dödsstraff för homosexualitet, till exempel Iran och Saudiarabien. I ett 70-tal länder är det kriminellt med homosexuella handlingar. I Malawi kan straffet bli upp till 14 års fängelse och i Angola kan man bli fälld till straffarbete. I Pakistan är det olagligt att vara homosexuell och straffet kan bli upp till tio år fängelse.

Den demokratiske guvernören Andrew  Cuormo skrev sent i fredags kväll, amerikansk tid, under lagen som ger homosexuella samma rättigheter som heterosexuella par vid äktenskap. New York är den sjätte delstaten i USA som godkänner äktenskap mellan homosexuella.

Lagen gick igenom med liten majoritet. 29 röstade emot samkönade äktenskap, men ja-sidan fick 33 röster. Om en månad kan homosexuella par gifta sig i New York och nu uppskattar en rapport från the Independent Democratic Conference att mer än 21 000 homosexuella kommer att ingå äktenskap de första tre åren. 42 000 par från andra delstater förväntas åka till New York för att gifta sig, skriver Reuters.

Nästa delstat att ta ett beslut väntas vara Kalifornien. Högsta domstolen i Kalifornien tillät 2008 äktenskap mellan homosexuella, men senare det året gjordes en folkomröstning med resultatet att äktenskapen förbjöds.

I december 2010 fick för första gången homosexuella uttala sin läggning i den amerikanska militären. Den tidigare "don´t ask, don´t tell"-riktlinjen upphävdes och homosexuella är nu välkomna i armén.

Andra delar av världen

Samtidigt som den nya lagen skrevs under i New York kommer uppgifter om att den nigerianska fotbollsfederationen petar kvinnliga fotbollsspelare från det nationella laget och anledningen till att de petas är att de är homosexuella. Drömmen att få vara med i Womens World Cup  2011, som startar den 26 juni, försvinner på grund av en sexuell läggning.

I Uganda har lagförslaget om dödstraff för homosexuella lagts på hyllan, men hatet mot homosexuella i landet är stort. I oktober 2010 publicerade den ugandiska tidningen Rolling Stone namnen på 100 homosexuella med namn och bild med uppmaningen att "hänga dem". Aktivisten David Kato, som var drivande i organisationen Sexual Minorities Uganda, var en av dessa homosexuella. Han hittades i januari 2011 mördad i sitt hem.

I juni i år röstade FN:s människorättsråd i Genève igenom en resolution om alla människor lika rätt oavsett sexuell läggning. Resolutionen lades fram av Sydafrika och 23 länder röstade för, medan 19 emot och tre avstod.

I Sverige infördes registrerat partnerskap mellan homosexuella par 1995, men avskaffades den 1 maj 2009 när äktenskapslagen i Sverige blev könsneutral. Den 1 november 2009 röstade Svenska  kyrkan för att viga homosexuella par, men det är upp till prästen att avgöra om han eller hon vill viga eller inte.

– Det är värdefullt att se andras framgång, som i New York. Det visar att det är möjligt. Vi har kontakt med hbt-människor andra länder där framgångarna inte är lika stora och de säger att de blir inspirerade av exempelvis Sverige, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande i RFSL, till Nyheter24.

I dag finns kriminaliserande lagstiftning i ett 70-tal länder i världen och i 8 stycken av dem är det dödsstraff för homosexualitet.  Sverige ligger i topplacering när det gäller rättigheter för homosexuella och bisexuella.

– Vi har en könsneutral äktenskapslag, diskrimineringslagar och hatbrottslag. Men läser man hatbrottsstatistiken är det ingen uppmuntrande läsning. Den ökar. Förvisso är vi i Sverige bra på att föra statistik, men forskare menar att det sker en reell ökning av hatbrotten.

– Det är fler homo- och bisexuella som vågar hålla varandra i handen i dag och det leder till att det är fler som utsätter sig för människor som inte uppskattar den typen av kärleksförklaringar.

Första veckan i augusti, mellan den 1-7 augusti, går Pridefestivalen av stapeln i Stockholm. I år kommer den att hållas i Kungsträdgården och vara gratis. Förra året var det cirka 10 000 deltagare dagligen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.