Fyra utlänningar döda i explosion i Kairo

- 22/02/2009, 19:29 -

UD: Inga svenskar bland de döda.

KAIRO, Egypten. En explosion skakade på söndagskvällen ett turisttätt område i Egyptens huvudstad Kairo. Enligt vittnen slängdes sprängladdningarna från ett hustak ner på en turist- och kafétät gata. De första uppgifterna indikerar på att minst fyra personer mist livet, varav en fransk kvinna redan bekräftats som en av de döda. Ytterligare 18 personer sägs ha skadats, bland annat fransmän och saudier, vara fyra är allvarligt skadade.

Egypten är ett vädligt populärt turistresmål för svenskar, men på UD vill man inte ge några siffror på exakt hur många svenskar som befinner sig i landet just nu.

– Nej, vi kan inte ge några siffror eftersom det lätt kan bli fel, säger André Mkandawire på UD:s pressjour till Nyheter24.

Har ni fått några uppgifter på om det finns några svenskar bland de som drabbats?

– De uppgifter vi fått är att inga svenskar finns bland de döda, det kan jag bekräfta.

Skulle ni ha fått uppgifter på det om så var fallet?

– Ja, det skulle vi definitivt, säger André Mkandawire till Nyheter24.

Händelsen ägde rum utanför välkända Al-Husseinimoskén i Khan al-Khalili, ett marknadsområde i 20-miljonersstadens centrala delar.

Uppgifterna om händelsen skiljer sig markant mellan olika källor. Enligt vissa uppges en av de dödade vara en fransk turist medan en annan säger att den döda var en amerikansk turist.

Både tyskar och fransmän ska dessutom finnas bland de skadade.

– Det var en bomb, kanske en handgranat, säger en polisman enligt Al Jazeera.

Ytterligare en sprängladdning, som inte exploderat, uppges ha hittats i närheten. Enligt vittnen kastades sprängladdningen från en motorcyklist. Ett bombteam befann sig snabbt på plats och desarmerade granaten.

Blodfläckar syntes tydligt på en gårdsplanen framför Al-Husseinmoskén samtidigt som den tömdes på besökare, uppger Al Jazeera.

Det är fortfarande inte känt vem som ligger bakom attacken, eller om den var avsiktligt riktad mot turister.

– Förundersökningen är i sitt första skede, säger Amr el-Kahky, Al Jazeeras korrespondent i Kairo.

Området Khan al-Khalili drabbades 2005 av en liknande bombattack då två turister dödades och 18 skadades.

Skrivet av: