George Bush misstänks för krigsbrott.
1 av 3
George Bush misstänks för krigsbrott.
Likaså den USA:s före detta försvarsminister Donald Rumsfeld.
2 av 3
Likaså den USA:s före detta försvarsminister Donald Rumsfeld.
Även Dick Cheney riskerar utredning.
3 av 3
Även Dick Cheney riskerar utredning.

Bush misstänks för krigsbrott efter Wikileaks

De nya dokumenten avslöjar den före detta presidenten George W Bushs inblandning i tortyr, kidnappning och en omfattande felbehandling av fångar.


Guantanamobasen

Efter att USA invaderade Afghanistan och Irak i början på 2000-talet började man använda Guantanamobasen som fångläger för personer misstänkta för terrorbrott.

Fångarna behandlades med tortyrliknande metoder utan rättegångar eller formella brottsanklagelser. Detta fick USA utstå mycket kritik för.

Amnesty International, Röda korset och Human Rights Watch var några människorättsorganisationer som bedömde USA:s och Bush-administrationens handlande som omänskligt, skriver Wikipedia.

I juni år 2006 instifitades en speciell lag av USA som tillät amerikanerna att ställa guantanamofångarna inför en särskild militärdomstol. Lagen fråntog även fången rätten att åberopa Genévekonventionen, den tillät bevisning under tortyr och fången hade inte längre rätten till insyn i bevisningen.

I slutet på 2006 fanns det 430 fångar på Guantanamo.

År 2009 skrev den nuvarande presidenten Barack Obama på en order om att fängelset skulle stängas inom ett år. Denna stängning har dock inte påbörjats ännu.

Enligt dokument publicerade av Wikileaks är det bara 200 guantanamofångar som faktiskt är terrorister.

USA. En ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) anklagar George W Bush och flera andra från den förra presidentens administration för krigsbrott.

Den 107-sidor långa rapporten tar upp en omfattande omänsklig behandling av fångar, tortyr som beordrats från Vita huset och kidnappning, skriver The Guardian.

Förutom Bush misstänks även ex:vicepresidenten Dick Cheney, den före detta försvarsministern Donald Rumsfeld och den forne CIA-chefen George Tenet.

Liknande utredning från 2005

Det är inte första gången som Bush-administrationen granskats med förstoringsglaset. Redan år 2005 publicerades en liknande utredning som uppmanade Bush att inleda en utredning mot Tenet och Rumsfeld.

Med den nya rapporten kräver dock HRW en utredning.

- Det finns omfattande bevis av tortyr på Bush-administrationens påbud. Obama-administrationen har därför en laglig förpliktelse att utreda, skriver Human Right Watch.

Backas upp av Wikileaksdokument

Tidigare ingick inte Bush i anklagelserna om krigsbrott.

Men nu är det andra bud. Efter den kopiösa mängd hemliga dokument som offentliggjorts det senaste året, bland annat av Wikileaks, har nya bevis framkommit.

George W Bush har tidigare medgett att han gett order om skendränkning och att han godkänt CIA:s flytt av fångar till länder där torty är vanligt.

Det är dock fortfarande oklart huruvida nuvarande presidenten Obama tänker inleda en utredning mot Bush eller ej.

Ladda ner rapporten här.

/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.