Stockholm

"Iran har agentnät i gulfländerna"

Iran har ett omfattande nätverk av agenter som kan hota de arabiska monarkierna på andra sidan Persiska Gulfen. Det hävdar en avhoppad iransk toppdiplomat. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Iran har ett omfattande nätverk av agenter som kan hota de arabiska monarkierna på andra sidan Persiska Gulfen. Det hävdar en avhoppad iransk toppdiplomat.

Avhopparen, Adel al-Assadi, som varit generalkonsul i Dubai berättar att Irans republikanska garde placerade agenter i grannländerna redan efter revolutionen 1979. Sedan dess har spioncellerna växt.

– Jag tror att Teheran har tillräckligt med män för att destabilisera de sex GCC-länderna, säger al-Assadi.

GCC är samarbetsorganet för länderna i Persiska viken. Medlemmarna är de sunnitiska monarkierna Saudiarabien, Kuwait, Förenade arabemiraten, Qatar, Oman och Bahrain.

Enligt al-Assadi arbetar många av agenterna med att samla information om landet de bor i. Men många står också beredda att skapa oro om de skulle få ordern från Teheran.

Iran har tidigare kritiserat de oljerika arabländerna för deras nära samarbete med USA - en kritik som gulfländerna har slagit ifrån sig.

På måndagen kom brittiska BBC också med uppgifter om att iranska vapen används av talibankrigare i Afghanistan. Om uppgifterna stämmer och den shiamuslimska staten verkligen stödjer de shiahatande talibanerna är det en viktig vattendelare i regionen.

Flödet av vapen över gränsen behöver dock inte ske på order från Teheran utan kan också vara resultatet av kriminell vapensmuggling utan den iranska regimens välsignelse, rapporterar BBC.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.