Bin Ladin skulle avrättas - ej tas levande

Hans fruar försökte skydda honom.


I ett omfattande reportage i tidningen New Yorker redogörs nu för hur den militärinsats där Usama bin Ladin dödades gick till.

Och enligt tidningen fanns aldrig någon tanke på att fånga al-Qaida-ledaren levande, trots att möjligheten fanns.

När man stormade bin Ladins bostad i Abbottabad i Pakistan försökte hans fruar skydda sin make. Men då slets de bort från honom och en av dem sköts dessutom i benet. Sedan dödades Usama bin Ladin.

"Det fanns aldrig några planer på att ta honom tillfånga. Det var inget vi tog ställning till där. Ingen ville ha fångar" säger en av soldaterna som deltog i instatsen till The New Yorker.

Den beryktade al-Qaida-ledaren blir i stället stående stilla i rummet med ett lasersikte riktat mot bröstet. En av soldaterna skjuter honom först i bröstet och följer upp med ytterligare ett skott i bin Ladins vänstra öga.

Uppdraget är utfört och soldaterna kan vända hem.

I Usama bin Ladins hem uppges flera dokument och nya terrorplaner ha hittats. Bland annat förberedde Usama bin Ladin ett mordförsök på USA:s president Barack Obama.

/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sverige återlämnar finska kranier

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.