- Foto: Nasa / Scanpix

Nasa: Flytande vatten på Mars

Amerikanska rymdstyrelsen Nasa fortsätter att utforska Mars. Nu visar undersökningar att det finns flytande vatten på planeten - en förutsättning för att det även ska finnas levande varelser där.


RYMDEN. Att vatten funnits på vår närmaste grannplanet är konstaterat sedan tidigare. Men forskarna har trott att vattnet funnits på platser där det aldrig lämnar sin frysta form för att bli flytande.

Nu visar dock nya observationer från planeten att vattnet förekommer vid sådana breddgrader att temperaturen blir tillräckligt hög för att isen ska smälta och bli flytande vatten - en förutsättning för liv.

Vattnet lär enligt Nasa vara ungefär lika salt som det i jordens hav. Vanligt sötvatten skulle vara fortsatt fryst i de uppmätta temperaturerna.

– Nasas Marsprogram tar oss ytterligare ett steg närmare att bestämma huruvida den röda planeten kan innehålla någon typ av liv, säger Nasas administratör Charles Bolden till myndighetens hemsida.

Trots allt visar observationerna att det teoretiskt sett bör finnas flytande vatten på planeten. Forskarna hoppas dock att laberatorieexperiment på jorden ska kunna ge tillräckliga bevis.

/
/
Liv
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.