"Extremt farlig" brottsling rymde - igen

- 13/08/2011, 13:02 -
Bongani Moyo anses ha bevakats för dåligt. Bilden har inget att göra med artikeln.
1 av 2

Bongani Moyo anses ha bevakats för dåligt. Bilden har inget att göra med artikeln.

Kirsty Wigglesworth / AP

Justitieminister Jeff Radebe vill se över rättssystemets rutiner.
2 av 2

Justitieminister Jeff Radebe vill se över rättssystemets rutiner.

AP

En sydafrikansk brottsling lyckades fly från domstol - nu ska regeringen utreda om det behövs nya rutiner.

PRETORIA. Den farlige brottslingen Bongani Moyo har lyckats rymma från rättvisan i Sydafrika för andra gången. Detta efter att han lyckades ta sig ut från en domstol i Pretoria på onsdagen. Nu vill landets justitieminister Jeff Radebe se över rutinerna, framför allt när det gäller personer som arbetar nära fångarna.

– Moyo måste fångas in igen snart och de som gör dessa rymningar möjliga måste spolas ut ur systemet och ta konsekvenserna för sina handlingar, säger han till Sunday Tribune.

Rymlingen greps först i maj i år men rymde sedan från fängelset innan han åter kunde gripas. Nu har det alltså hänt igen.

Polisen har fortfarande inget svar på hur en man som bedöms som "extremt farlig" kunnat rymma så enkelt.

"Det är extremt pinsamt"

Distriktsåklagaren har redan föreslagit att de poliser som agerat för slapphänt i samband med rymningen ska stängas av. Moyo fick helt enkelt gå ut utan att någon gjorde något. Vakterna trodde inte att han skulle vara ett problem, eftersom han var skadad.

– Ursäkten att han hade kryckor är inte tillräcklig. Polisen säger att den första undersökningen visar att arbetet misskötts, säger distriktsåklagarens säkerhetsansvarige Kate Lorimer och fortsätter.

– Det är extremt pinsamt att vår polis inte verkar förstå vikten av att säkerställa att en brottsling av Moyos kaliber eskorteras på ett säkert sätt.

Kryckorna som han haft med sig hittades sedan hos en av hans medbrottslingar. Rymlingen Bongani Moyo, som är från Zimbabwe och uppges leda ett kriminellt gäng, misstänks för inblandning i 35 bankrån. Polisen utlovar en lösensumma på drygt 40 000 svenska kronor till den som lyckas få Moyo att bli arresterad igen.