Fallet har ifrågasatts av många och flera celebriteter har deltagit i frigivningskampanjen, till exempel. . .
1 av 3
Fallet har ifrågasatts av många och flera celebriteter har deltagit i frigivningskampanjen, till exempel. . . - Foto: Brian E. Chilson / AP / SCANPIX
. . .Johnny Depp.
2 av 3
. . .Johnny Depp. - Foto: Brian E. Chilson / AP / SCANPIX
År 1993 mördades tre åttaåriga pojkar i amerikanska West Memphis. Nu - 18 år senare - friges personerna som dömdes för morden.
3 av 3
År 1993 mördades tre åttaåriga pojkar i amerikanska West Memphis. Nu - 18 år senare - friges personerna som dömdes för morden. - Foto: Faksimil: West Memphis polisen

DNA-teknik friar tre morddömda efter 18 år i fängelse

"Vi var oskyldiga och de skickade oss till fängelset för resten av våra liv", säger en av de oskyldigt dömda.


WEST MEMPHIS.  Det var 1994 som tonåringarna Damien Echols, Jason Baldwin och Jessie Misskelley Jr dömdes för mordet på tre åttaåriga pojkar i West Memphis i amerikanska Arkansas.

Samtliga av männen nekade till brottet och domen har sedan dess ifrågasatts av många som menat att de dömda är oskyldiga. Däribland skådespelaren Johnny Depp - som ingått i en frigivningskampanj för de morddömda.

Efter 17 år bakom galler, 18 år om man räknar med häktningen, är väntan däremot äntligen över.

Via ny DNA-teknik kunde man nämligen utesluta de dömda från mordet och männen har nu släppts från fängelset.

- I början så sa vi inget annat än sanningen. Vi var oskyldiga och de skickade oss till fängelse för resten av våra liv, säger Baldwin och tillägger:

- Det här var inte rättvisa, enligt ABC News.

De tre männen tvingades dock gå med på att erkänna sig skyldiga så att de, när de nu släpps, inte ska kunna kräva en ny rättegång och ersättning från staten.

”De konstiga ungdomarna i stan”

Mordet på åttaåringarna ägde rum i mars 1993 och troddes då vara en del av en "satanisk ritual" där pojkarna var offergåvor. Åttaåringarna hade blivit sexuellt utnyttjade innan trippelmordet och en av dem hade även blivit halvt kastrerad.

Damien Echols, då 19 år gammal, pekades ut som hjärnan bakom morden och fick dödsstraff. Misskelley och Baldwin dömdes till livstids fängelse.

Försvarsadvokaten Stephen Braga tror att hans klienter skickades till fängelse pågrund av deras klädstil.

- Dem var de konstiga ungdomarna i stan. Klädde sig i svart och lyssnade på heavy metal. De var gothare innan det var modernt att vara gothare, så de blev enkla måltavlor, säger advokaten, enligt ABC News.

Här är trailern till dokumentärfilmen Paradise Lost:

DNA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en domstol i New York.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.