Lördag 18 Sep
Stockholm

Breiviks advokat: "Han ställer frågor om samhället utanför"

Anders Behring Breiviks advokat, Geir Lippestad, gästade. . .
1 av 3
Anders Behring Breiviks advokat, Geir Lippestad, gästade. . . Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
2 av 3
. . . Skavlan under fredagspremiären.
3 av 3
. . . Skavlan under fredagspremiären. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Geir Lippestad, massmördaren Anders Behring Breiviks advokat, gästade fredagspremiären av Skavlan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

I premiäravsnittet av Skavlan gästade Geir Lippestad, Anders Behring Breiviks advokat, studion. Samtalsämnet var givet och Lippestad bekräftade att hans klient fortfarande inte tycks ångra massmorden. Däremot är Breivik nyfiken på vad som händer utanför isoleringscellen.

– Han ställer frågor om samhället utanför, vad som händer och så vidare. Han sitter ju isolerad, säger Lippestad i fredagens avsnitt av Skavlan.

Lippestad fortsätter att berätta hur svårt det är ”att komma så nära en sån handlng” som Breiviks. Han tvingas hålla sina personliga känslor i styr och gör sitt bästa för att ge Breivik det försvar denne har rätt till.

– Mitt mål är att regelrna efterföljs från opunkt till piunkt, att vi kan stå och säga efter att han blivit behandlad som alla andra, säger Lippestad och fortsätter:

– Det är när demokratin som är satt på spel - det är då reglerna ska följas.

Här kallar advokaten sin klient för "galen":

Se fredagens avsnitt av Skavlan här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela