Mohammed Habib Al-Muqdad är svensk medborgare och ledande oppositionell i Bahrain. Här visar han upp skador han ska ha fått efter tortyr i fängelset.
1 av 5
Mohammed Habib Al-Muqdad är svensk medborgare och ledande oppositionell i Bahrain. Här visar han upp skador han ska ha fått efter tortyr i fängelset. - Foto: Faksimil från SVT / New Renaissance
Khalil Al-Halwaji släpptes ur fängelset på måndagen.
2 av 5
Khalil Al-Halwaji släpptes ur fängelset på måndagen. - Foto: Privat
Polisen och säkerhetsstyrkor slog till hårt mot demonstranter under helgen.
3 av 5
Polisen och säkerhetsstyrkor slog till hårt mot demonstranter under helgen. - Foto: Hasan Jamali / AP
Bahrains diktator, kung Hamad bin Isa al-Khalifah, på ett FN-möte tidigare i år.
4 av 5
Bahrains diktator, kung Hamad bin Isa al-Khalifah, på ett FN-möte tidigare i år. - Foto: Seth Wenig / AP
Tårgasen låg tät över flera städer i Bahrain.
5 av 5
Tårgasen låg tät över flera städer i Bahrain. - Foto: Hasan Jamali / AP

Bahrainsvensken hungerstrejkar för gripna kvinnor

De politiska fångarna i Bahrain vägrar att äta för att visa sitt stöd.


Minoriteten styr - oppositionen förtrycks

Stora religiösa motsättningar råder i önationen där en minoritet sunnimuslimer styr och där protester från oppositionella shiamuslimer (såsom Mohammed Habib Al-Muqdad) slås ned hårt.

Landet styrs av kung Hamad ibn Isa al-Khalifah vars släkt har styrt landet sedan 1700-talet.

Under sommaren har människorättsorganisationer såsom Bahrain Youth Society for Human Rights, BYSHR, rapporterat om flera fall av tortyr och andra övergrepp.

Bland annat har skadade demonstranter vittnat om hur sjukhuset de vårdades på efter hand blev ett fängelse sedan nationalgardet tagit över lokalerna. Samma organisation skrev i ett nyhetsbrev den 31 augusti att en 14-årig pojke avlidit sedan han direkt beskjutits med tårgas under en demonstration.

Just nu pågår flera hungerstrejker bland oppsitionella i de bahrainska fängelserna som en protest mot bristen på mänskliga rättigheter i landet.

Den senaste tiden har flera läkare och sjuksköterskor dömts för att de ska ha stött de regimkritiska protesterna genom att vårda skadade demonstranter. FN och flera människorättsorganisationer har kraftigt kritiserat domarna, som för det mesta handlat om 5-15 års fängelsestraff.

MANAMA. Den svenske medborgaren Mohammed Habib Al-Muqdad inledde under helgen en hungerstrejk i fängelset tillsammans med andra fångar på Gurayn-fängelset i Bahrain.

Männen är ledande oppositionella i landet och kräver med sin aktion att de kvinnor som greps under protester i helgen ska släppas omedelbart, uppger Bahrain Youth Society for Human Rights.

– Det verkar som att regimen försöker ta landet till inbördeskrig genom att gripa våra kvinnor på ett så avskyvärt sätt, säger Sayed Mohamed, aktiv i organisationen Justice For Bahrain (men även verksam i Sverige), till Nyheter24.

Han menar att det kan leda till fler våldsamheter men säger samtidigt att folket kommer att fortsätta kräva sin rätt med alla möjliga fredliga medel.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om Al-Muqdad, bland annat om uppgifterna att han torterats i fängelset.

Khalid Al-Halwaji, som ska ha arresterats i maj och har svenskt uppehållstillstånd, släpptes under måndagen. Hans dotter twittrade flera bilder från när hon mötte upp sin far utanför fängelset.

När Nyheter24 når svenska utrikesdepartementet kan de dock inte bekräfta vare sig hungerstrejken eller att Al-Halwaji släppts. Efter samtalet undersöker de nu om det kommit några nya uppgifter till ambassaden i Abu Dhabi.

Under fredagen och lördagen hölls det parlamentsval i landet och i samband med detta ordnades olika demonstrationer på flera håll. De flesta oppositionspartierna bojkottade valet och valdeltagandet var lågt.

På senare tid har fler och fler kvinnor börjat delta i protesterna men polisen har slagit till hårt även mot dem.

Här får flera kvinnor ta emot batongslag av polis under fredagen:

Våldsamheterna eskalerade överlag i samband med helgens val.

Enligt följande videoklipp gick det så långt att polisen medvetet körde på en demonstrant:

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.