Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fotavtryck av Homo erectus funnet

- 01/03/2009, 15:30 -

Inte världens äldsta, men ganska gammalt ändå.

I Ileret, norra Kenya, har arkeologer nu funnit ett 1.5 miljoner gammalt fotspår, ett avtryck som liknar nutida människors. Tidigare har man funnit fotavtryck som är upp till 3.7 miljoner år gamla, men de har alla saknat de drag som visar att de har samma gångstil som i dag.

Fotavtrycket tros tillhöra arten Homo erectus, som använde en helt ny gångstil jämfört med sina äldre släktingar. Upptäckten är mycket viktig för kartläggningen av moderna människor, där Homo erectus var en stor utveckling från tidigare arter. De var de första att lämna Afrika, och de åt en större variation av mat än alla tidigare apsläkten.

– Det finns vissa teorier att Homo erectus kunde rensa områden på kadaver och kött ... och att de kunde få dem väldigt fort, hade längre ben och var mycket effektivare byggda för längre resor. Nu har vet vi också hur deras fötter var uppbyggda och hur de fungerade, och det kan adderas till bilden, säger Matthew Bennet, professor på Bournemouth University i Storbritannien till BBC News.

Trailern till komedin Homo erectus

Skrivet av: