Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Framåt för extremhögern i Österrike

Nyheter | 02/03/2009 06:00

Stödet för Österrikes två extremhögerpartier stärktes i söndagens två val.

Jörg Haiders parti BZÖ vann stort i Kärnten, ett bevis på att det attraherar väljarna även efter den karismatiske politikerns död.

BZÖ, som grundades av Haider, fick 45,5 procent enligt det preliminära valresultatet i delstaten Kärnten. Där var han guvernör innan han dog i en bilolycka i oktober förra året. BZÖ:s valkampanj hade inriktats på att förvalta arvet efter Haider.

Socialdemokraterna (SPÖ) fick 28,6 procent, vilket är tio procentenheter mindre än i förra regionalvalet. Det konservativa ÖVP, som regerar landet i koalition med SPÖ efter valet i september, fick 16,5 procent i Kärnten, en liten ökning.

Högerpopulistiska FPÖ, som Haider ledde innan han bröt sig ur och bildade BZÖ, fick inte tillräckligt många röster i Kärnten för att ta sig in i den regionala församlingen. Däremot gick FPÖ fram i regionalvalet i Salzburg och fick 13 procent, en ökning med 4,3 procentenheter sedan förra valet. Socialdemokraterna SPÖ tappade röster i Salzburg, även om partiet fortfarande är störst, med 39,5 procent, och kan regera vidare. ÖVP tappade något i Salzburg.

BZÖ har sitt enda starka fäste i Kärnten och tog sig inte in i regionförsamlingen i Salzburg, men den stora framgången i Kärnten kan rädda partiet från hotet att bli uppslukat av FPÖ.

Även i de nationella valen i september gick FPÖ starkt framåt och blev tredje största parti. Valen var ett stort bakslag för SPÖ och ÖVP, som gjorde sina sämsta val sedan andra världskriget, och tvingades gå i koalition med varandra för att hålla högerpopulisterna utanför regeringen.

Skrivet av: