Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya ansikten i Österrikes regering

Nyheter | 24/11/2008 16:54

Konservativa ÖVP:s ledare Josef Pröll blir både vicekansler och finansminister.

Två nya ansikten ska leda den nya breda regeringskoalitionen mellan socialdemokrater (SPÖ) och konservativa (ÖVP) i Österrike.

Den nye ÖVP-ledaren Josef Pröll, tilltänkt vicekansler i den socialdemokratiske ledaren Werner Faymanns kommande regering, ska även inta finansministerposten.

De konservativa har också säkrat utrikes- och ekonomiministerposterna.

Pröll avslöjade fördelningen av ministerposterna efter ett möte med partistyrelsen på måndagen.

Det regeringsprogram som partierna kommit överens om innehåller skattesänkningar och stimulansåtgärder för att motverka den ekonomiska avmattning som Österrike väntas stå inför nästa år.

Michael Spindelegger, vice talman i parlamentet och föga känd på den internationella arenan, efterträder Ursula Plassnik som utrikesminister.

Plassnik avgick i söndags med anledning av att regeringsprogrammet lämnar en dörr öppen för folkomröstningar om EU:s framtida politik.

Det var ett av segrande SPÖ:s viktigaste vallöften.

Avgående ekonomiministern Martin Bartenstein, en av de tre i ÖVP:s ledning som röstade emot uppgörelsen med SPÖ, efterträds av Reinhold Mitterlehner.

Skrivet av: