- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Sociala medier förändrar våra hjärnor

Sociala medier kan både förändra människors sociala liv och deras hjärnor, visar forskare i en ny rapport.


Undersökningar av 125 universitetsstudenters hjärnor visar att hjärnan förändras av sociala medier.

Med hjälp av hjärnskanningar har forskare funnit en direkt länk mellan antal Facebookvänner och mängd grå hjärnsubstans en person har. Grå hjärnsubstans är hjärnvävnad där mentala processer pågår.

Det är dock inte klart om användadet av sociala medier ökar hjärnsubstansen eller om de med särskild hjärnstruktur är bättre på att skaffa vänner, skriver BBC.

– Den intressanta frågan nu är om de här strukturerna ändras över tid. Det kommer att hjälpa oss att besvara frågan om internet förändrar våra hjärnor, säger läkaren Ryota Kanai.

Det är särskilt fyra hjärnregioner som påverkar antalet Facebookvänner en person har, enligt rapporten. Däribland hjärnans mandelkärna som är ihopkopplad med vårt minne och våra känslor. En region sköter avläsandet av sociala signaler och en annan hjälper oss att navigera.

– Den här studien visar hur väl genomförda undersökningar kan hjälpa oss att förstå huruvida våra hjärnor utvecklas eller inte när de tar sig an de utmaningar som sociala medier ger dem, säger läkaren John Williams till BBC.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!