Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Biståndspengar verkningslösa?

Nyheter | 02/03/2009 09:05

Flera anser att dagens givarkonferens ska handla mer om politik

Dagens givarkonferens i egyptiska Sharm-el-Sheikh idag riskerar att bli verkningslös om det inte ställs några krav på samförstånd i regionen. Det hävdar flera människorättsorganisationer, enligt SvD.

Att bara ge pengar som välgörenhet utan att kräva någon politisk motprestation är att ett slöseri anser många. Det krävs mycket pengar för återuppbyggnad men allt riskerar att förstöras om det kommer upprepade konflikter.

Hamas som kontrollerar Gaza är inte ens inbjudet att delta, utan västvärdens länder hoppas istället på att kanalisera in pengar via ockuperade Västbankens president Mahmoud Abbas myndighet. Ifall samtalen om en palestinsk samlingsregering går i hamn skulle det dock underlätta situationen avsevärt.

–Alla biståndslöften blir nära nog av noll och intet värde så länge inte givarna kräver att Israel ska öppna Gazas gränser för gods och humanitära behov, säger Kenneth Roth, chef för Human Rights Watch.

Skrivet av: