- Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix

Wikileaks slutar att publicera hemligt material

Betalningsjättarnas blockad av Wikileaks har slagit hårt. Nu slutar sajten att publicera hemligt material.


När Wikileaks förra året publicerade runt 250 000 telegram från det amerikanska utrikesdepartementet fick betalningsjättarna nog. Visa, Mastercard, Western Union och PayPal inledde alla en blockad mot sajten, skriver BBC.

Blockaden har gjort att finansieringen till Wikileaks minskat med 95 procent. Grundaren Julian Assange menar att sajten förlorat tiotals miljoner kronor i uteblivna donationer.

– Den här blockaden utgör ett existentiellt hot mot Wikileaks, säger Assange på en presskonferens på Frontline Club i London.

Wikileaks har nu tagit ett beslut om att tillfälligt sluta att publicera journalistiskt material. Istället ska sajten fokusera på att samla in pengar för att kunna överleva och vidta legala åtgärder mot blockaden.

Sajten arbetar med att hitta nya sätt att få in pengar. Man hoppas kunna få in donationer via mobiltelefoner, post och checkar. Assange menar att de insamlade pengarna inte kommer att användas för att finansiera sina egna advokater.

– Wikileaks insamlade pengar har aldrig gått till det svenska utlämningsmålet, säger han.

Assange berättar vidare att det hittills varit cirka 50 000 människor som stått för en majoritet av donationerna. Han poängterar vikten av att donationer fortsätter komma från flera olika personer så att sajten kan slå fast sitt oberoende.

/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!