Tredje dödsdomen mot "Kemiske Ali"

Ali Hassan al-Majid fick i dag sitt tredje dödsstraff av en domstol i Irak.


Den irakiske exdiktatorn Saddam Husseins kusin och kumpan Ali Hassan al-Majid, även kallad "Kemiske Ali", ådömdes på måndagen sitt tredje dödsstraff av en domstol i Irak.

Denna gång gällde dödsdomen medverkan till att 1999 ha mördat och fördrivit shiamuslimer i Bagdad och i sydirakiska Najaf. Domen talar om "överlagda mord och brott mot mänskligheten".

al-Majids två tidigare dödsdomar gällde planläggning av Saddam-regimens folkmordskampanj mot kurderna på 1980-talet och dödandet av tusentals shiamuslimer då deras uppror efter Kuwaitkriget krossades 1991.

Sitt öknamn fick al-Majid genom den giftgas som användes 1988 för att mörda tusentals kurdiska bybor.

Av 14 åtalade i domstolen dömdes ytterligare två till döden medan fyra fick livstids fängelse - bland de sistnämnda Saddams tidigare personliga sekreterare Abd Hamid Mahmud.

Däremot frikändes förre vice premiärministern Tariq Aziz, vilken som utrikesminister var något av Saddam-regimens ansikte utåt, från samma anklagelser för "brott mot mänskligheten".

Aziz har i likhet med al-Majid också andra åtal hängande över sig. De anklagas för att 1992 ha låtit avrätta 42 Bagdadköpmän som sades ha spekulationshandlat med livsmedel då Irak var utsatt för FN-sanktioner.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.