Ett stort medieuppbåd mötte Wikileaksgrundaren när han skulle in i High Court i London.
1 av 2
Ett stort medieuppbåd mötte Wikileaksgrundaren när han skulle in i High Court i London. - Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
Julian Assange ska utlämnas till Sverige enligt ett beslut i Londons High Court på onsdagen.
2 av 2
Julian Assange ska utlämnas till Sverige enligt ett beslut i Londons High Court på onsdagen. - Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Julian Assange ska lämnas ut till Sverige

High Court i London beslutade på onsdagen att Wikileaksgrundaren ska utlämnas.


LONDON. Det var en ödesdag för Julian Assange och hans öde verkar nu bli en stundande transport till Sverige. Här står han anklagad för flera sexbrott, bland annat våldtäkt.

Wikileaksgrundaren har försökt blockera en utlämning men High Court i London sade nej.

Nu har Assange 14 dagar på sig att övertyga domstolen att en överklagan ska tas upp. Om han lyckas kommer det att dröja till nästa år innan den högsta domstolen tar upp fallet. Nekas överklagan kommer brittiska myndigheter att ordna med hans transport till Sverige inom tio dagar, uppger The Guardian.

Nyheter24:s bloggare Henrik Alexandersson, debattör som arbetar för Piratpartiet i EU-parlamentet, menar att det kan dröja rejält innan fallet Assange får ett slut, oavsett vad som händer härnäst.

"Väl i Sverige kan Assange även överklaga till den europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Där kan ett mål dock ta upp till fem år att behandla. Det kan vara knepigt för Sverige att låta honom sitta häktad under denna tid. Troligt är att man snarare, även om en överklagan har lämnats in, låter den svenska rättsprocessen rulla på", skriven han i sitt blogginlägg.

En möjlig problematik kan vara om han frias i Sverige - då finns risken att han hamnar i USA, där vissa politiker vill terrorstämpla Wikileaks och där soldaten Bradley Manning, som läckte uppgifter till sajten, sitter fängslad.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Europa för beroende av krut från Kina"

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.