Det löst sammansatta kollektivet med hackers har varit aktuella en längre tid, inte minst efter att de hotat olika företag och personer.
Det löst sammansatta kollektivet med hackers har varit aktuella en längre tid, inte minst efter att de hotat olika företag och personer.

Han bluffar sig till miljoner - tack vare Anonymous

Han kallar sig själv för Anonymous talesperson. Nu har han sålt sin bok - om Anonymous. Men hur lite av allt Barret Brown säger stämmer?


Hackerkollektivets tidigare bravader

Det löst sammansatta nätverket Anonymous har tidigare agerat mot vad de anser är censur eller andra orättvisor.

De arrangerade bland annat protester mot transportföretaget BART i San Fransisco sedan de ska ha hackat sig in i och blockera människors telefoner för att förhindra demonstrationer.

I samband med det hängde de även ut en av företagets talespersoner genom att lägga upp nakenbilder de hittat på honom på nätet.

De ska också ha hackat det syriska försvarsministeriet och enligt egna uppgifter även den iranska regeringen på grund av respektive regims brott mot mänskliga rättigheter.

Anonymous hotade även med att hacka Facebook den 5 november men det hela verkar ha varit ett missförstånd.

INTERNET. Barrett Brown, 30,  har den senaste veckan inofficiellt lett Anonymous krig mot den livsfarliga och brutala mexikanska knarkkartellen Zetas. Han har synts hos i stort sett alla stora tidningar och tevekanaler i USA och blivit en kändis bland läsarna och tittarna, även här i Sverige.

Efter att hackernätverket hotat med att släppa 25 000 dokument som skulle avslöja Zetas-medlemmars identiteter gick kartellen med på att släppa den Anonymousmedlem de hade kidnappat. Frågor har dock väckts om hela kidnappningen inte bara var ett påhitt från Browns sida. Om det stämmer eller ej vet nog bara han själv då andra Anonymousmedlemmar väljer att vara, just det, anonyma.

Frilansjournalist som åkt fast med droger

Men vem är han egentligen? 30-åringen har flera gånger åkt fast för innehav av heroin och andra droger. En gång stoppades när han var ute och körde bil - berusad. Han sägs vara en frilansjournalist, och Dallas Magazine publicerade ett djupgående porträtt av honom där de menade att Brown "hjälpt att störta den tunisiska regeringen".

Han kallar sig för aktivist och har sen 2010 utnämnt sig själv till talesperson för kollektivet Anonymous, detta trots att Anonymous består av flera olika grupper och individer som är mycket löst sammankopplade. I maj hoppade han dessutom av som talesperson för att han var emot OpSony, en attack mot speltillverkaren Sony.

- Det finns för lite kvalitet i en rörelse som Anonymous, sa han då.

- Uppdragen i de nordafrikanska revolutionerna har lockat individer som är mer intresserade av att jävlas med speltillverkare utan några legitima motiveringar.

Ett uttalande som fått motstå mycket kritik, då Anonymous i sin vagga på forumet 4chan just sysslade med den typen av attacker. Attacker helt utan eftertanke eller politisk motivering.

Har sålt sin bok till Amazon - en av Anonymous fiender

Nu är Brown tilllbaka med en ny bok - om Anonymous. Enligt Brown har han och medförfattaren Gregg Housh, även han en tidigare Anonymousmedlem, sålt sin bok, Anonymous: Tales From Inside The Accidental Cyberwar, till Amazon för ett sexsiffrigt belopp. Nu menar många att detta varit målet för Brown från första början - att tjäna pengar på Anonymous-rörelsen. Och av många kallas han för svikare då han sålt boken till Amazon - samma företag som attackerades av Anonymous sedan de sparkat ut Wikileaks från sina servrar. Attacken misslyckades.

Men Brown slår ifrån sig.

- Det här gjorde allt bättre. Det faktum att Amazon ger oss pengar kommer hjälpa oss att nå ut med budskapet, säger han.

Förvirrande testamente

Med kartellen på ena sidan, och irriterade Anonymousmedlemmar på den andra, har Brown känt sig illa till mods. Han är rädd för hämndaktioner från Zetas och menar att det gått så långt att hans "cannabislangare inte vågar komma förbi då han är rädd för den förbannade Zetas." För att bygga vidare på myten om sig själv så har Brown nu publicerat ett testamente som är lika förvirrande som hela historien om hans bidrag till Anonymous framgångar. Brown vill helt enkelt att tio byar i ett östafrikanskt land ska tävla om hans pengar.

Hjälte eller clown? Avgör själva.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!