Fredag 23 Apr
Stockholm

Falska piller fastnade hos tullen

Två miljoner falska piller har beslagtagits av den belgiska tullen. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tullen på Bryssels flygplats har beslagtagit över två miljoner falska piller från Indien. Försändelsen skulle ha gått till Afrika. Det är veterligen det största beslaget av förfalskade läkemedel som gjorts i Europa.

Förpackningarna med plagiat som såg ut som storsäljare från det tyska läkemedelsföretaget Grünenthal och Schweizbaserade Roche upptäcktes i stora väskor, uppgav tullen.

Det var tre olika försändelser från ett företag i Bombay som skulle till två bolag i Västafrika via Casablanca i Marocko.

Det som väckte tullpersonalens misstänksamhet var att pillren inte transporterades i lådor och att det förekom stavfel på förpackningarna.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO:s beräkningar är tio procent av läkemedlen i världen förfalskningar, som inbringar mångmiljardbelopp. WHO har därför inlett en granskning av läkemedelsmarknaderna i utvecklingsländerna.

Mängden falska mediciner inom EU:s gränser ökade förra året med 51 procent efter en rekordökning med 400 procent 2006. I Frankrike ökade beslagen av falska kopior av potensmedlet Viagra från Indien på väg till Afrika och Latinamerika med 31 procent förra året.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela