Planeternas storlek jämfört med Jorden och Venus.
Planeternas storlek jämfört med Jorden och Venus. - Foto: AP Photo/Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Tvillingplanet till Jorden upptäckt - men inget liv

En ny tvillingplanet till Jorden har hittats i ett solsystem som påminner om vårt eget. Något liv existerar dock inte på planeten - längre.


Planeternas bana runt solen:

För jorden tar det ett år att rotera ett varv runt solen.

För planeten Kepler 20f tar det bara 20 dagar att rotera.

Kepler 20e snurrar ett varv på sex dagar.

Den första planeten med samma storlek som Jorden har upptäckts. Planeten, som fått namnet Kepler 20f, är för varm för att liv ska kunna existera i dag. Men forskare säger samtidigt att det är möjligt att liv kan ha förekommit på planeten tidigare.

Kepler 20f upptäcktes tillsammans med planeten Kepler 20e som rapporteras vara ännu mindre än Jorden. Bägge planeterna ligger närmare sin stjärna än vad Jorden gör till solen.

Francois Fressin, astronom vid Havard-Smithsonian Center for Astropysics i Cambridge, ledde gruppen som står bakom upptäckten.

– Vi vet att de här två planeterna har flyttat närmare deras sol. Den större av planeterna kan varit som Jorden förut. De har samma storlek och den kan tidigare även haft samma temperatur, säger han till BBC News.

När planeterna var längre från solen ska det varit tillräckligt kallt för vatten att finnas.

Enligt Francois Fressin är fyndet otroligt viktigt och början på en ”ny era”.

Oavsett om det har existerat liv på planeten eller inte så är det ett bevis på att det finns planeter lika ”små” som Jorden. Det är även bevis på att forskare i så fall kan hitta dem.

/
/
/
Senaste nytt

Israel: Storstaden Khan Yunis omringad

Ny rapport: Riksbanken underskattade riskerna

Riksbankens gigantiska köp av statsobligationer och andra räntepapper hade begränsad effekt i syftet att få upp inflationen.

Oväntat kraftigt bakslag för tysk industri

Den tyska industrins orderingång föll med 3,7 procent i oktober jämfört med månaden före. I årstakt blev nedgången ännu brantare, minus 7,3 procent.

Börsen ser ut att fortsätta uppåt

Det pekar fortsatt uppåt för Stockholmsbörsen i terminshandeln på IG Markets. Ledande Europabörser ser ut att gå i samma riktning.

Värmdö: Polisen rapporterar om kontroll person / fordon

1 timme sedan
"En bilist som färdas på länsväg 222 vinglar betänkligt mellan filerna. Enligt ett vittne ska också ett rödljus passerats.", skriver polisen på sin hemsida.

Morgonens nyheter 6 december

1 timme sedan
Här kommer morgonens nyheter i korthet.