Söndag 13 Jun
Stockholm

Tvillingplanet till Jorden upptäckt - men inget liv

Planeternas storlek jämfört med Jorden och Venus.
Planeternas storlek jämfört med Jorden och Venus. Foto: AP Photo/Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

En ny tvillingplanet till Jorden har hittats i ett solsystem som påminner om vårt eget. Något liv existerar dock inte på planeten - längre.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Planeternas bana runt solen:

För jorden tar det ett år att rotera ett varv runt solen.

För planeten Kepler 20f tar det bara 20 dagar att rotera.

Kepler 20e snurrar ett varv på sex dagar.

Den första planeten med samma storlek som Jorden har upptäckts. Planeten, som fått namnet Kepler 20f, är för varm för att liv ska kunna existera i dag. Men forskare säger samtidigt att det är möjligt att liv kan ha förekommit på planeten tidigare.

Kepler 20f upptäcktes tillsammans med planeten Kepler 20e som rapporteras vara ännu mindre än Jorden. Bägge planeterna ligger närmare sin stjärna än vad Jorden gör till solen.

Francois Fressin, astronom vid Havard-Smithsonian Center for Astropysics i Cambridge, ledde gruppen som står bakom upptäckten.

– Vi vet att de här två planeterna har flyttat närmare deras sol. Den större av planeterna kan varit som Jorden förut. De har samma storlek och den kan tidigare även haft samma temperatur, säger han till BBC News.

När planeterna var längre från solen ska det varit tillräckligt kallt för vatten att finnas.

Enligt Francois Fressin är fyndet otroligt viktigt och början på en ”ny era”.

Oavsett om det har existerat liv på planeten eller inte så är det ett bevis på att det finns planeter lika ”små” som Jorden. Det är även bevis på att forskare i så fall kan hitta dem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela