Vapen - årets julklapp i USA

- 03/01/2012, 07:18 -

TT

Amerikanerna köpte rekordmånga skjutvapen under julen. Under december månad inhandlade 1,5 miljoner amerikaner vapen.

USA:s vapenlagar har länge varit omdiskuterade, men en sak är klar – pistoler och gevär är populära julklappar i landet. Under julen sålde landets vapenaffärer rekordmycket. Nära en halv miljon vapen såldes under de sex dagarna före julafton, enligt statistik från FBI.

Anledningarna till den ökade vapenförsäljningen är lika många som de är splittrade. National Rifle Association, som är emot hårdare vapenlagar, menar att den beror på att amerikanerna söker trygghet eftersom antalet poliser har minskat och brottsligheten blir högre i ekonomiskt tuffa tider.

– Jag tror att det finns en ökad insikt bland folk att om något dåligt skulle hända kommer det att stå mellan dem och brottslingen, säger en talesman för organisationen.

Anti-vapen-organisationer menar dock att försäljningsrekordet enbart beror på att amerikanerna köper på sig vapen i fruktan för att det kommer att bli hårdare vapenlagar i framtiden.

– Det handlar helt enkelt om hamstring, säger talespersoner för The Brady Campaign som arbetar med att förebygga vapenvåld.