Nya turer om valet i Afghanistan

"Så länge inget val har hållits kommer presidenten sitta kvar på sitt ämbete."


Afghanistans president Hamid Karzai sade på lördagen att han trots allt går med på att årets presidentval hålls i augusti. Plus att han själv sitter kvar på posten till dess - något som retar upp hans kritiker.

– Så länge inget val har hållits kommer presidenten sitta kvar på sitt ämbete, säger Hamid Karzai på en pressträff i huvudstaden Kabul under lördagen.

Tidigare har Karzai krävt att presidentvalet skulle hållas den 20 april i år. Men efter att landets valmyndighet förklarat att val inte kan hållas i april - bland annat på grund av det är närmast omöjligt att organisera ett val under den hårda vintermånaden april - samt efter att Karzai utsatts för hårt tryck bland annat från FN och USA, har han nu backat.

Enligt den afghanska författningen går Karzais mandatperiod ut redan den 21 maj och hans politiska opponenter kräver nu att han avgår på det datumet och att en interimsregering får leda landet fram till valet, som är bestämt till den 20 augusti. Men en sådan lösning motsätter sig alltså Hamid Karzai och enligt nyhetsbyrån Reuters är frustrationen stor bland Karzais politiska rivaler som i sin tur antyder att den afghanske presidenten i så fall kommer att använda sitt ämbete som plattform för att gynna sig själv under valrörelsen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!