Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Karzai flyttar fram valet

Nyheter | 28/02/2009 17:32

Afghanistans presidentval flyttas fram från augusti till april.

Afghanistans president Hamid Karzai har nu fattat beslut om att landets presidentval ska hållas redan i april, inte i augusti som den afghanska valmyndigheten bestämde för drygt tre veckor sedan.

Anledningen är att Karzais mandat går ut den 21 maj och enligt grundlagen ska valet hållas 30 till 60 dagar före mandatperiodens slut. Valmyndigheten bedömde det som omöjligt att hålla ett legitimt och trovärdigt val så snart.

Flera analytiker menar dock att Karzai har fler motiv än att upprätthålla lagen. Under våren kan han genomföra valkampanjen som sittande president och lita på att de utländska styrkorna skyddar honom.

Karzai har sagt att han är beredd att ställa upp för ytterligare en mandatperiod men oppositionen har ännu inte namngett någon kandidat. Om valet genomförs blir det andra gången i landets historia som demokratiska val hålls.

Al Jazeera rapporterar att stödet för Karzai minskar:

Skrivet av: