Sjukdomar som drabbar äldre tar livet av allt fler.
Sjukdomar som drabbar äldre tar livet av allt fler. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Mord inte längre bland de vanligaste dödsorsakerna i USA

För första gången sedan 1965 finns inte mord med på listan över de 15 vanligaste dödsorsakerna i USA.


Lista över dödsorsaker

Sedan 1949 har USA:s regering samlat statistik över de vanligaste dödsorsakerna. Mord har som högst legat på tionde plats. Det var mellan åren 1991 och 1993 och tros ha sin förklaring i den så kallade "Crackepidemin".

2001 låg mord på 13:e plats, mycket på grund av 11 september-attentaten.

I närmare ett halvt sekel låg mordlistan, men efter att regeringen släppt 2010 års lista står det klart att morden blivit färre. En lungsjukdom som ofta drabbar äldre personer har övertagit femtondeplaceringen och det speglar trenden som går att utvisa från resultatet i övrigt. Antal mord har blivit färre samtidigt som dödsfall orsakade av sjukdomar hos äldre har ökat.
En förklaring kan vara att den amerikanska befolkningen blir allt äldre.

– Risken fär mord minskar med åldern och risken för sjukdomar ökar, säger kriminologen James Alan Fox till Washington Post.

Cancer och hjärtsjukdomar i topp

Som tidigare år toppas listan av hjärtsjukdomar och cancer som orsakade närmare hälften av landets 2,4 miljoner dödsfall under 2010. Men det finns ljusglimtar i statistiken, jämfört med tidigare år har det ändå skett en minskning av dödsfall som är relaterade till cancer och hjärtsjukdomar. Samtidigt har medellivslängden ökat och barnadödligheten minskat.

– Även dödsfall orsakade av fem andra ledande dödsorsaker har minskat, inkluderat stroke, olyckor, influensor och blodinfektioner.

/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!