Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"13-åringar bygger din iPhone" - Apple i nytt blåsväder

Foxconn säljer elektronikdelar till Apple som sedan används för att tillverka iPhones och iPads.
1 av 3

Foxconn säljer elektronikdelar till Apple som sedan används för att tillverka iPhones och iPads.

Kin Cheung/AP/Scanpix

– Vi har nolltolerans vad det gäller barnarbete, skriver Apple.
2 av 3

– Vi har nolltolerans vad det gäller barnarbete, skriver Apple.

Kin Cheung/AP/Scanpix

3 av 3

Kin Cheung/AP/Scanpix

Nyheter | 16/01/2012 15:57

Delar av Apples iPhones och iPads tillverkas av barnarbetare som tvingas arbeta 16 timmar per dag för några få kronor i timmen.

I en fabrik i den kinesiska staden Shenzen arbetar över 430 000 människor - ofta mer än 15 timmar per dag. Cirka 21 500 av dem är barnarbetare, mellan 12 och 17 år gamla. Här tillverkas delar av de miljontals iPhones och iPads som sedan skeppas världen över. Fabriken ägs nämligen av elektronikföretaget Foxconn, en av Apples leverantörer.

Uppgifterna framkommer i det amerikanska radioprogrammet "This American Life" som nyligen granskade den omskrivna fabriken som delvis tillverkar Apples produkter. Fram träder en bild som inte samspelar med Apples policy och stadgar. Inte heller tycks Apple ha agerat tillräckligt efter tidigare kritik om situationen i Foxconns fabriker.

This American Life träffar bland annat en 13-årig flicka som arbetar med att putsa iPhoneglas tiotals timmar varje dag – för fem kronor i timmen. Flickan berättar att Foxconn inte är så noga med åldern på sina arbetare och att de yngsta byts ut mot äldre när det är dags för inspektion.

Vissa av arbetarna på fabriken har fått sina händer förstörda efter att ha utfört samma rörelse tiotusentals gånger. Och nyligen dog en man sedan han tvingats arbeta 34 timmar i sträck. När Nyheter24 kontaktar Apple hänvisas vi till deras kontor i London som meddelar att företaget har en "nolltoleranspolicy" vad det gäller barnarbete.

– Vi tror att vårt system är det hårdaste inom elektronikindustrin. Under 2011 har vi förbättrat vårt åldersverifieringsprogram och vi har sett dramatiska förbättringar hos våra leverantörer vad det gäller anställningskrav, skriver Apple i ett mail där de, precis som på telefon, avstår från att svara direkt på någon av Nyheter24:s frågor.

De hänvisar också till en egen rapport som visar att det inte fanns några underåriga arbetare vid Apples egen granskning av leverantörerna. Beträffande de anställdas villkor i fabriken i Shenzen menar Apple att de erbjuder gratisutbildningar där de anställda får chansen att studera ekonomi, entreprenörskap och lära sig engelska.