Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA och Nordkorea i samtal

- 03/10/2008, 08:35 -

USA förlänger besök i Nordkorea.

USA:s förhandlare Christopher Hill har förlängt sitt besök i Nordkorea enligt BBC. Han kommer att stanna minst en dag till. Hans besök sammanfaller med ett möte mellan Nord- och Sydkorea för att diskutera militära frågor. Det första mötet mellan de två trätande länderna sedan Sydkorea fick en president – Lee Myang-Bak – i februari. Den nya presidenten sade när han tillträdde att den decennielånga upptiningen mellan länderna inte skulle fortsätta om inte Nordkorea gjorde framsteg gällande nedrustning av – framför allt – kärnvapen och förbättrade villkoren för mänskliga rättigheter. Det fick Nordkorea att kalla honom för en ”pro-amerikansk fjäskare”. Mötet slutade dock tidigare än planerat och ledde inte till några framsteg enligt sydkoreanska källor.

Christopher Hill vill försöka rädda avtalet om nedrustning. Något som havererat sedan Nordkorea blivit upprörda över att det tagit USA så lång tid att ta bort dem över listan på stater som sponsrar terrorism. USA å sin sida – och de andra fyra länderna i samtalen: Kina, Sydkorea, Ryssland och Japan – vill ha mer garantier för att Nordkorea inte fortsätter sin anrikning av uran eller bygger fler kärnvapen.

Skrivet av: