Stockholm

Nordkorea trotsar med kärnreaktor

Diktaturen ogillar att USA inte har strukit landet från terrorlistan. (TT)


Läs mer

Nordkorea förbereder en omstart av sin omstridda kärnreaktor i Yongbyon. Åtgärden är en reaktion på att USA inte strukit Nordkorea från sin terrorlista - en lista som landet nu inte längre vill bort från.

Vi gör noggranna förberedelser för att återställa anläggningarna, sade Hyon Hak-Bong, talesman för Nordkoreas utrikesdepartement, till journalister i gränsbyn Panmunjom.

Man kan säga att vi redan inlett arbetet med att återställa dem till sin ursprungliga status.

Det provocerande utspelet från Nordkorea sammanfaller med stor ovisshet kring ledaren Kim Jong-Ils hälsa. Sydkoreansk underrättelsetjänst har uppgivit att han har opererats i hjärnan efter ett slaganfall, men att han nu återhämtar sig.

Uppgifterna avvisades kategoriskt av den nordkoreanske företrädaren Hyon.

Det är lögner spridda av onda människor som vill förstöra enigheten mellan de båda Korea, sade han.

Nordkorea, som provsprängde en kärnladdning i oktober 2006, började montera ned sina nukleära anläggningar i november 2007 efter ett avtal med Sydkorea, USA, Japan, Kina och Ryssland.

I augusti meddelade regimen i Pyongyang att avvecklingen avbryts, i protest mot att USA inte strukit Nordkorea från sin lista över stater som sponsrar terror. Först kräver USA att Pyongyang ska tillåta en grundlig oberoende inspektion av kärnanläggningarna.

En sådan "rån-liknande inspektion", sade Hyon, ledde till kriget i Irak 2003.

Nu när USA:s sanna färger visar sig vill DPRK (Nordkorea) inte avföras från listan över "statliga sponsorer av terrorism" och väntar sig inte heller att så ska ske, sade en annan talesman för Nordkoreas utrikesdepartement enligt landets officiella nyhetsbyrå KCNA.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.