USA och Syrien trevar sig fram

Barack Obama har dock antytt att han vill föra samtal med Syrien.


Två amerikanska sändebud var på lördagen i Damaskus för att känna på stämningen i USA:s relation till Syrien. Det är det första officiella amerikanska besöket på hög nivå i landet sedan 2005.

Jeffrey Feltman, biträdande utrikesminister med ansvar för Främre Asien och Dan Shapiro från Vita husets säkerhetsråd träffade på lördagen Syriens utrikesminister Walid al-Mualim. Mötet var ytterligare ett tecken på att relationen mellan länderna börjar tina.

Efter mordet på Libanons förre premiärminister Rafik al-Hariri 2005, då George W Bush var president, kallade USA hem sin ambassadör i Syrien och utökade sanktionerna mot Damaskus.

Enligt en FN-utredning var anställda inom den syriska säkerhetstjänsten inblandade i mordet, något som Damaskus förnekar.

USA:s nye president Barack Obama har dock antytt att han vill föra samtal med Syrien. I fredags sade utrikesminister Hillary Clinton att Obama-regeringen "sonderar terrängen" i de diplomatiska närmandena till både Iran och Syrien.

På lördagen underströk dock den amerikanska utrikesministern, i samband med att hon besökte Turkiet, att ingenting ännu är bestämt när det handlar om att gå så långt som att återinstallera en amerikansk ambassadör till Syrien.

Jeffrey Feltman var ambassadör i Libanon när al-Hariri dödades i ett bombattentat i Beirut. Inför avresan till Syrien sade han att han hade en "lång lista" med saker han ville diskutera de syriska representanterna, rapporterar BBC. Han betonade samtidigt att USA:s stöd till Libanon inte förändras av diskussionerna med Syrien.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.