En kvinna sörjer den mördade gayaktivisten David Kato på hans begravning.
1 av 5
En kvinna sörjer den mördade gayaktivisten David Kato på hans begravning. - Foto: Michele Sibiloni / AP
Förföljelser mot homosexuella är utbredda i Uganda och det har genomförts flera protester mot homosexualitet.
2 av 5
Förföljelser mot homosexuella är utbredda i Uganda och det har genomförts flera protester mot homosexualitet. - Foto: Stephen Wandera / AP
100 homosexuella hängdes ut i tidningen Rolling Stone i oktober 2010.
3 av 5
100 homosexuella hängdes ut i tidningen Rolling Stone i oktober 2010. - Foto: AP
David Bahati, mannen bakom lagförslaget.
4 av 5
David Bahati, mannen bakom lagförslaget. - Foto: Ronald Kabuubi / AP
Lagförslaget som föreslår livstids fängelse och dödstraff för homosexuella är återigen på tapeten i Uganda. Nu försöker Amnesty International sätta press på politikerna att stoppa den.
5 av 5
Lagförslaget som föreslår livstids fängelse och dödstraff för homosexuella är återigen på tapeten i Uganda. Nu försöker Amnesty International sätta press på politikerna att stoppa den. - Foto: Faksimil.

Homodödsstraff på väg i Uganda - igen

Samtidigt som homosexuella förföljs vill politiker införa livstids fängelse och dödstraff för de med "fel" sexuell läggning.


Aktivist mördades efter uthängning

David Kato var en av de mest framstående aktivisterna för HBT-rörelsen i Uganda. Han var också en av de som hängdes ut som homosexuell i tidningen Rolling Stone i oktober 2012, varpå trakasserier och förföljelser blev hans vardag.

I januari 2011 hittades 46-årige Kato mördad. En man dömdes sedan till 30 års fängelse. Mordet fick USA:s president Barack Obama att uttala sig om den avlidne aktivisten.

– David visade ett enormt mod genom att stå upp mot hat. Han var en kraftfull försvarare av frihet och rättvisa, sa presidenten.

KAMPALA. Den har kritiserats världen över sedan den lyftes första gången 2009, men nu är lagen om att straffa homosexuella med livstid eller till och med döden återigen på tapeten i Uganda.

Människorättsorganisationen Amnesty International manar därför till nya protester och till en namninsamling som sedan ska skickas till premiärminister och oppositionsledare i landet. Amnesty tror att politikerna påverkats av tidigare protester, men är ändå besvikna.

– Den ugandiska regeringen distanserar sig från förslaget men samtidigt gör man inget åt trakasserierna och våldet mot homosexuella. Nu var det ju till och med en etikminister som gick in och avbröt en konferens om gayrättigheter, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty Sverige, till Nyheter24.

"De försöker spela ett väldigt högt spel"

Det Löfgren syftar på är att Simon Lokodo, minister för etik och integritet i Uganda, avbröt en konferens för gayaktivister på tisdagen och hävdade att det var en olaglig sammankomst.

– Det känns som att de försöker spela ett väldigt högt spel. Förslaget strider uppenbart mot grundläggande mänskliga rättigheter och egentligen är nog regeringen medveten om det, säger Löfgren.

Amnesty har tidigare genomfört liknande aktioner mot lagen som varit uppe till diskussion flera gånger. Men den har aldrig lagts på is helt, framför allt inte av initiativtagaren David Bahati.

– Att det läggs fram gång på gång gör oss minst sagt bekymrade, säger Elisabeth Löfgren.

/
/
HBT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hotade sajt – döms för knarkbrott

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.