Torsdag 13 Maj
Stockholm

Polis ihjälskjuten i Nordirland

Sköts i huvudet under patrullering - två dagar efter soldatattacken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En polis sköts på måndagen ihjäl under patrullering i Nordirland, två dagar efter det att två brittiska soldater dödades i en attack mot en militärbas.

Polisen sköts i huvudet i Craigavon i Armagh medan de två soldaterna dödades utanför en bas i Antrim nordväst om Belfast. En militant utbrytargrupp ur IRA har tagit på sig ansvaret för dådet mot basen.

Polisen var på utryckning i ett republikanskt område med en kollega när attacken inträffade.

Det senaste dödsfallet, plus dödsskjutningen av soldaterna när de tog emot en pizzaleverans vid sin militärbas sent i lördags, ökar oron för att Nordirlands hårt tillkämpade politiska stabilitet kan vara hotad.

– Vi stirrar ned i avgrunden och jag kommer att vädja till människor att hålla undan, sade Dolores Kelly, nationalistisk SDLP-politiker i provinsregeringen, till Sky News.

Politiska ledare lovade högtidligt att våldet inte kommer att skaka provinsens framsteg mot fred.

Det förekom obekräftade uppgifter om att fler poliser skadats i incidenten.

Lokala politiska källor uppgav till AFP att polismannen sköts efter en utryckning i närheten av ett nationalistiskt republikanskt område.

Två polisbilar skyndade till platsen och när polismännen gick ut ur en av bilarna öppnade beväpnade män som låg i bakhåll eld, uppgav källan.

Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för dödsskjutningen av polismannen men däremot för soldaternas död. Real IRA (Verkliga IRA), en utbrytargrupp ur IRA, har uppgett att den låg bakom den första attacken med dödlig utgång på tolv år.

Real IRA är en republikansk utbrytargrupp som motsatte sig fredsprocessen när den inleddes 1997.

I augusti 1998 dödades 29 människor och hundratals skadades av en IRA-bomb i Omagh i västra Nordirland. Real IRA stod bakom även det dådet.

Basil McCrea, från Ulster unionistparti, sade att det senaste dödandet hade terroristprägel.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela