En bild tagen på den senaste solstormen den 22 januari 2012. Den var den kraftigaste solstormen på sex år. Den som är nu uppges vara krafitigare.
1 av 3
En bild tagen på den senaste solstormen den 22 januari 2012. Den var den kraftigaste solstormen på sex år. Den som är nu uppges vara krafitigare. - Foto: 436/AP/Scanpix
Solstormen uppges vara rekordstor
2 av 3
Solstormen uppges vara rekordstor - Foto: Faksimil/NASA
Solen precis innan solstormen bröt ut den 22 januari, 2012.
3 av 3
Solen precis innan solstormen bröt ut den 22 januari, 2012. - Foto: NASA/AP/Scanpix

Gigantisk tornado sveper över solen

Tornadon som sveper över solen har en hastighet upp till drygt 480 000 kilometer i timmen. Tornadons storlek motsvarar planeten jorden och den kan växa sig ännu större.


Vad är en solstorm?

Solen har ett ständigt skiftande magnetfält. Emellanåt friges en del av den magnetiska energin i kraftiga explosioner i solens övre atmosfär. De våldsamma solutbrotten kallas också för solstormar, speciellt när de vållar problem här på jorden.

Vid ett solutbrott kan enorma mängder materia kastas ut i rymden, och om molnet träffar vårt klot, kan det ge upphov till störningar i jordens magnetfält.

Den rekordstora solstormen fångades av en NASA-satelliten Solar Dynamics Observatory den 7–8 februari. Tornadon är cirka 8 000 grader varm - vilket ändå är mycket svalare jämfört med omgivningen som är över en miljon grader varm.

Tornadon liknar de vi har på jorden, men uppstår inte av atmosfärstrycket. I stället orsakas den av solens magnetiska krafter. Fenomenet är inte nytt för forskarna, men de kan fortfarande inte kartlägga vad det är som händer, rapporterar Daily Mail.

- Vi undersöker fortfarande vad som händer med de här sakerna, säger fysikern Terry Kucera vid Nasas Goddard Space Flight Center till Fox News.

Fenomenet fångades inte på bild förrän 1996:

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!