Torsdag 6 Maj
Stockholm

Gigantisk tornado sveper över solen

En bild tagen på den senaste solstormen den 22 januari 2012. Den var den kraftigaste solstormen på sex år. Den som är nu uppges vara krafitigare.
1 av 3
En bild tagen på den senaste solstormen den 22 januari 2012. Den var den kraftigaste solstormen på sex år. Den som är nu uppges vara krafitigare. Foto: 436/AP/Scanpix
Solstormen uppges vara rekordstor
2 av 3
Solstormen uppges vara rekordstor. Foto: Faksimil/NASA
Solen precis innan solstormen bröt ut den 22 januari, 2012.
3 av 3
Solen precis innan solstormen bröt ut den 22 januari, 2012. Foto: NASA/AP/Scanpix

Tornadon som sveper över solen har en hastighet upp till drygt 480 000 kilometer i timmen. Tornadons storlek motsvarar planeten jorden och den kan växa sig ännu större.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vad är en solstorm?

Solen har ett ständigt skiftande magnetfält. Emellanåt friges en del av den magnetiska energin i kraftiga explosioner i solens övre atmosfär. De våldsamma solutbrotten kallas också för solstormar, speciellt när de vållar problem här på jorden.

Vid ett solutbrott kan enorma mängder materia kastas ut i rymden, och om molnet träffar vårt klot, kan det ge upphov till störningar i jordens magnetfält.

Den rekordstora solstormen fångades av en NASA-satelliten Solar Dynamics Observatory den 7–8 februari. Tornadon är cirka 8 000 grader varm - vilket ändå är mycket svalare jämfört med omgivningen som är över en miljon grader varm.

Tornadon liknar de vi har på jorden, men uppstår inte av atmosfärstrycket. I stället orsakas den av solens magnetiska krafter. Fenomenet är inte nytt för forskarna, men de kan fortfarande inte kartlägga vad det är som händer, rapporterar Daily Mail.

- Vi undersöker fortfarande vad som händer med de här sakerna, säger fysikern Terry Kucera vid Nasas Goddard Space Flight Center till Fox News.

Fenomenet fångades inte på bild förrän 1996:

Kommentera
Kopiera länk
Dela