Onsdag 28 Jul
Stockholm

Manning åtalad för att ha läckt information till Wikileaks

Bradley Manning har suttit fängslad i över 18 månader.
Bradley Manning har suttit fängslad i över 18 månader. Foto: Ap/scanpix

Den amerikanske soldaten Bradley Manning som misstänks ha spridit mängder med hemliga dokument till Wikileaks har i dag åtalats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Manning - en hjälte"

Nyheter24:s bloggare Henrik Alexandersson, HAX, skriver i sin blogg att ingen vet om Bradley Manning är skyldig till det han anklagas för eller inte. Men han anser att om Manning är Wikileaks källa så bör han få medalj.

"Om det är Manning som är källan då har han upptäckt saker som kan vara krigsförbrytelser – eller i vart fall övergrepp och moraliskt klandervärda handlingar. Som anställd i den amerikanska armén har han givetvis en tystnadsplikt. Men internationell rätt säger samtidigt att man är skyldig att anmäla misstänkta krigsförbrytelser. Och på ett privatmoraliskt plan är det svårt att hitta något att invända mot att en människa avslöjar vidrigheter som han eller hon anser är i konflikt med allmän moral, människovärde, krigets lagar och den officiella (felaktiga och tillrättalagda) bild som militären försöker ge av det som sker."

Bradley Manning blev känd över hela världen när han greps misstänkt för att ha läckt hundratusentals hemliga dokument till sajten Wikileaks. Nu har han formellt åtalats misstänkt för den största underrättelseläckan i amerikansk historia, det skriver CNN.

Manning anklagas bland annat för att ha bistått fienden med hemlig information och stöld av myndighetsdokument. Om han döms för brotten riskerar han livstids fängelse.

Åklagarna menar att Manning installerade diverse program i myndigheternas datorer som gjorde att han kunde ladda ner hemligt material. Material som han sedan tros ha läckt till Wikileaks, det skriver CNN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela