Spansk kändisdomare granskas

Garzon misstänks ha glömt att redovisa arvoden från föreläsningar.


Den kände spanske undersökningsdomaren Baltasar Garzon har nu själv blivit föremål för rättslig granskning. Garzon misstänks ha glömt att redovisa arvoden han tagit emot för föreläsningar i USA för sin arbetsgivare.

Garzon var tjänstledig från sin tjänst vid Spaniens högsta brottmålsdomstol när han deltog i konferenser vid New York University 2005 och 2006. Han fick 200 000 dollar i arvode.

Den 53-årige domaren riskerar nu minst disciplinpåföljd. Han förnekar att han skulle ha begått något fel.

Garzon hamnade i internationellt blickfång 1998 genom sitt försök att få den tidigare chilenske diktatorn Augusto Pinochet utlämnad och ställd inför rätta i Spanien.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höj pensionen med 500 kronor i månaden – med enkla knepet

Morgonens nyheter 30 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Minröjningen i Ukraina kan ta hundratals år

Ukraina har blivit ett av världens mest minerade länder. På ungefär 30 procent av landets yta bedöms det i dag finnas minor eller odetonerad ammunition. Röjning pågår – men det kan ta över 750 år innan marken är säker.

Bottenrekord i Italien: 6 födslar per 11 dödsfall

Det föds rekordfå barn i Italien, visar nya siffror från Italiens statistikbyrå Istat, rapporterar nyhetsbyrån Ansa. Per 1 000 invånare föddes under förra året 6 barn samtidigt som 11 personer dog.

Därför kommer påskharen med äggen

1 timme sedan
Ägg, godis och påskris. Påskhelgen är full av traditioner och precis som många högtider bygger de på en salig blandning av nytt och gammalt.

"Kryptoinvesterare förstår inte riskerna"

1 timme sedan
Senare i år kommer nya regler inom EU för att reglera kryptomarknaden. Men de stora riskerna försvinner inte för det, enligt Finansinspektionen. Vi oroar oss för att alla som investerar i krypto inte förstår riskerna, säger FI:s Charlotte Fried.