Ny robothund ska hjälpa USA:s militär

Robotsoldater och robothundar kan vara framtidens vapen. Den nya robothunden Cheetah är lika snabb som världsrekordhållaren på 400 meter.


Tänk dig att bli jagad av en flock stora metallbestar som är utrustade med skjutvapen och springer i 30 kilometer i timmen. Det kan bli verklighet för USA:s fiender inom en snar framtid. Den amerikanska militärens forskningsinstitut, DARPA, har tagit fram en ny snabb robothund som kan jaga fiender genom besvärlig terräng.

- Det är oerhört stort att göra en robot som kan springa så här snabbt. Det är matematiskt och konstruktionsmässigt väldigt svårt, säger Martin Hagström på Försvarets Forskningsinstitut (FOI) till SVT.

Ska understödja soldater

Enligt Hagström kommer det dock ta tid innan hundarna används för att strida. DARPA:s mål har främst varit att ta fram en robothund som ska kunna understödja soldater i en rad olika krigssituationer, som till exempel att bära utrustning. För att hunden ska kunna ta sig fram över slagfälten och besvärlig terräng har den utrustats med ben istället för hjul.

Ett av DARPA:s problem är dock att att lyckas få robothunden att förstå vilka människor som är fiender och vilka som är vänner. Det är även problematiskt att styra roboten. Men chefen för forskarteamet som tagit fram roboten, Alfred Rizzi, är inte orolig.

– Vi planerar att gå av löpbandet och ut i fält så snart som möjligt, säger han till BBC.


SE KLIPPET PÅ ROBOTHUNDEN HÄR

/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!