Lördag 25 Sep
Stockholm

Sydstaterna valde Santorum - men än leder Romney

En äldre man på väg att rösta i Alabama.
1 av 3
En äldre man på väg att rösta i Alabama. Foto: David Goldman / AP / SCANPIX
Mitt Romney har försökt och försökt, men lyckas inte bli tillräckligt populär i de södra delstaterna.
2 av 3
Mitt Romney har försökt och försökt, men lyckas inte bli tillräckligt populär i de södra delstaterna. Foto: Evan Vucci / AP / SCANPIX
Tummen upp för Rick Santorum - åtminstone i sydstaterna. Nu är han de konservativa republikanernas tydliga alternativ.
3 av 3
Tummen upp för Rick Santorum - åtminstone i sydstaterna. Nu är han de konservativa republikanernas tydliga alternativ. Foto: Eric Gay / AP / SCANPIX

Rick Santorum vann över Newt Gingrich i ett par av sydstaterna och är nu de konservativa republikanernas man mot Mitt Romney.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
14 mot 10 delstater

Så här många delstater har respektive kandidat vunnit:

Mitt Romney - 14

Rick Santorum - 10

Newt Gingrich - 2

USA. Han är favorit till att ta den republikanska platsen i presidentvalet men i USA:s sydstater är Mitt Romney fortsatt impopulär. Under natten till onsdagen tog i stället Rick Santorum hand om segrarna i Alabama och Mississippi.

Under sitt segertal försökte han ifrågasätta och lägga pressen på Romney.

– För någon som tycker att hans seger är ofrånkomlig så lägger Romney ändå mycket pengar för att kampanja mot mig, sa Santorum till sina anhängare enligt CNN.

Gingrich knep andraplatserna

I både Alabama och Mississippi gav Newt Gingrich favoriten Mitt Romney en match om andraplatsen bakom Santorum. Han lyckades i båda fallen men det var på håret.

Abort- och preventivmedelsmotståndaren Rick Santorum har tidigare visat sig vara populär i USA:s södra delstater. Segersiffrorna blev 35 procent av rösterna i Alabama och 33 procent i Mississippi. I den förstnämnda delstaten var Gingrich och Romney båda sex procentenheter bakom. I Mississippi var Gingrich två procentenheter bakom och Romney tre.

Samtidigt pågår på onsdagsmorgonen primärval i Hawaii och Amerikanska Samoa, där Romney förväntas segra.

Kommentera
Kopiera länk
Dela