Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Storbritannien närmar sig V för Vendetta"

"Det är en direkt attack mot privatlivet online", säger Nick Pickles.
1 av 3

"Det är en direkt attack mot privatlivet online", säger Nick Pickles.

Thomas Winje Øijord / SCANPIX

Den nya lagen är skapad för att bekämpa grov brottslighet och terrorism.
2 av 3

Den nya lagen är skapad för att bekämpa grov brottslighet och terrorism.

Fredrik Sandberg / SCANPIX

GCHQ - Regeringens Elektroniska Avlyssningscentral (Storbritanien).
3 av 3

GCHQ - Regeringens Elektroniska Avlyssningscentral (Storbritanien).

filofax GCHQ

Nyheter | 02/04/2012 09:26

Den brittiska regeringen förbereder nu att uttöka en lag som kommer att tillåta övervakning av internethistorik, e-post samt mobiltrafik.

STORBRITANNIEN. I serieförfattaren David Lloyds seriealbum, V För Vendetta, illustreras en dystopisk framtid där regeringens övervakningsteknik satt skräck i befolkningen. Nu tar Storbritannien ett steg närmare serielegendarens mardrömsscenario.

Landet kan nämligen komma att införa en ny övervakningslag som jämställs med bevakningsmetoder "i länder som Kina och Iran".

- Det här är en direkt attack mot ett privatliv online och det är långt ifrån bevisat att detta kommer att förbättra säkerheten, säger Nick Pickles, chef för the Big Brother Watch campaign group, enligt The Sun.

"Privatpersoner som får ta smällen"

Den nya lagen gör det möjligt för Regeringens Elektroniska Avlyssningscentral, GCHQ, att begära ut information i form av e-post, internethistorik samt mobiltrafik. Vilket man på sikt hoppas ska bidra till en effektivisering av terrorbekämpningen.

Piratpartiets partiledare, Anna Troberg, är däremot kritisk mot huruvida detta är det bästa sättet att bekämpa terrorismen.

– Terroristerna vet hur man kommer undan och använder olika typer av koder och andra krypteringsprogram. Det blir alltså vi vanliga personer som får ta smällen, förklarar hon för Nyheter24 och fortsätter:

– Problemet med alla sådana förslag som gäller information om privatpersoner är hotet mot den personliga integriteten och så småningom även yttrandefriheten.

I filmatiseringen av seriealbumet V För Vendetta har den brittiske regeringen förvandlat England till en övervakningsdiktatur. Se trailern här: