Bilden föreställer Manhattan i solnedgången och har en text med stora bokstäver som säger "Al Qaida kommer snart att återvända till New York". 
1 av 7
Bilden föreställer Manhattan i solnedgången och har en text med stora bokstäver som säger "Al Qaida kommer snart att återvända till New York".  - Foto: 436/Scanpix
10 år efter attacken hedrades offren med ett ljussken från platsen där tvillingtornen stod.
2 av 7
10 år efter attacken hedrades offren med ett ljussken från platsen där tvillingtornen stod. - Foto: Mark Lennihan/AP/Scanpix
Usama Bin Ladin var tidigare ledare för Al Qaida.
3 av 7
Usama Bin Ladin var tidigare ledare för Al Qaida. - Foto: Str/Scanpix
Två civil plan kapades och flög in i World Trade Centers tvillingtorn den 11 september 2001.
4 av 7
Två civil plan kapades och flög in i World Trade Centers tvillingtorn den 11 september 2001. - Foto: AP/Scanpix
Attacken räknas som det största terrorattentatet i världshistorien och ses som en av de mest betydelsefulla händelserna i modern tid.
5 av 7
Attacken räknas som det största terrorattentatet i världshistorien och ses som en av de mest betydelsefulla händelserna i modern tid. - Foto: Greg Semendinger/AP/Scanpix
Totalt dog 2 762 i terrorattacken. På bilden har de hängt upp en banderoll som lyder "We will never forget".
6 av 7
Totalt dog 2 762 i terrorattacken. På bilden har de hängt upp en banderoll som lyder "We will never forget". - Foto: Ed Betz/AP/Scanpix
Räddnings- och återhämtningsarbetet tog flera månader att slutföra. Bara att släcka elden i rasmassorna tog flera veckor.
7 av 7
Räddnings- och återhämtningsarbetet tog flera månader att slutföra. Bara att släcka elden i rasmassorna tog flera veckor. - Foto: Mark Lennihan/AP/Scanpix

Terrorbilden skrämmer New York men avfärdas av svensk expert

Amerikanska myndigheter misstänker ett möjligt terrorhot och utreder nu en bild som varnar för att al-Qaida ska komma att återvända till New York inom kort.


Al-Qaida

Det militanta islamistiska al-Qaida låg bakom 11 september-attackerna 2001 mot World Trade Center och Pentagon i USA, som dödade minst 2 900 människor.

Källa: Wikipedia

Bilden började spridas sig på olika islamistiska och terrororienterade nätforum under måndagen och den har även publicerats på al-Qaidas hemsida. Vem som ligger bakom bilden och varför den sprids i så hög fart nu är oklart och polisen misstänker ett möjligt terrorhot, rapporterar New York Post.

Svenska terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan avfärdar dock omedelbart terrorhotet och tror inte att bilden som skrämt upp New York-borna är något att bry sig om.

– Det här är säkerligen en bluff. Det är för uppenbart för att vara allvarligt, säger Ranstorp till Nyheter24.

Att bilden börjat sprida sig på terrorforum är inte heller det tecken på ett allvarligt hot. Ranstorp vet inte vem som kan ligga bakom bilden men misstänker att någon från västvärlden antingen vill väcka känslor eller sprida den som psykologisk krigsföring.

– Bilden är västorienterad. Den liknar en trailer från Hollywood och det är säkert någon i väst som gjort den för att spela ett fult spratt. Vem som helst kan producera bilden.

Varför tror du att det är en bluff?

– Terrororganisationer varnar aldrig inför ett kommande terrordåd. En stor terrorattack som den 11 september går inte att göra om i dag.

/
/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man död i villabrand

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

1 timme sedan
Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

1 timme sedan
Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.