I Afrika anklagas årligen tusentals barn för att vara häxor. Här bär flera av dem vatten i ett läger i Nigeria.
1 av 4
I Afrika anklagas årligen tusentals barn för att vara häxor. Här bär flera av dem vatten i ett läger i Nigeria. - Foto: SUNDAY ALAMBA / AP / SCANPIX
På samma läger - en pojke som fått syra kastad i ansiktet av sin far sedan en präst sagt att barnet varit en häxa.
2 av 4
På samma läger - en pojke som fått syra kastad i ansiktet av sin far sedan en präst sagt att barnet varit en häxa. - Foto: SUNDAY ALAMBA / AP / SCANPIX
17-åringen anklagades för häxeri - för att hon hade bra betyg. Flickan på bilden har dock inget med artikeln att göra.
3 av 4
17-åringen anklagades för häxeri - för att hon hade bra betyg. Flickan på bilden har dock inget med artikeln att göra. - Foto: Jerome Delay / AP / SCANPIX
På skärtorsdagen klär svenska barn ut sig till häxor - långt från verklighetens anklagelser om häxeri.
4 av 4
På skärtorsdagen klär svenska barn ut sig till häxor - långt från verklighetens anklagelser om häxeri. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Förföljd som häxa - för att hon var duktig i skolan

Samtidigt som vi "åker till Blåkulla" får andra gömma sig i skräck efter häxanklagelser.


Vanligare än man tror

I flera afrikanska länder är det årligen tusentals som anklagas för häxkonster. I Malawi fängslades 45 personer på sådana anklagelser bara under 2011 och i Liberia satt ännu hundratals kvinnor bakom lås och bom 2010. Även i länder som Centralafrikanska republiken, Kenya, Tanzania och Gambia är det vanligt.

Det är dock inte bara i Afrika som människor straffas för häxkonst. I Saudiarabien halshöggs en kvinna som straff för häxeri och trollkonst så sent som i december 2011.

ACCRA. På skärtorsdagen klär barnen ut sig till häxor och låtsas åka till Blåkulla - i Sverige, det vill säga. I Ghana är det på fullaste allvar, åtminstone för vissa.

En 17-årig toppstudent i det afrikanska landet tvingades fly undan förföljelser sedan hon anklagats för häxkonst. Anledningen var hennes fina betyg i skolan. Flickan beskylldes för att "stjäla klasskamraternas hjärnor".

17-åringen flydde enligt Sky News till Gambaga, ett läger i norra Ghana där kvinnor som anklagats för att vara häxor samlas.

Minister fick förklara att hon var smart

Lagom till påsken har dock flickan fått komma hem till sin familj igen. Det krävdes dock att både kvinno- och barnministern Hajia Hawawu Boya Gariba och hjälporganisationer kallades in för att förklara för samtliga inblandade att flickan inte är någon häxa - bara smart.

Det finns 16 läger i Ghana för personer, mestadels kvinnor, som anklagats för häxeri. Detta trots att regeringen i landet konstaterat att häxor inte existerar.

Se trailern till den prisbelönta dokumentären "The Witches of Gambaga" här:

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!