Söndag 25 Sep
Stockholm

Iran förnekar planerna om att stänga av Internet

Enligt uppgift har sajten för de olympiska spelen redan stängts ner.
1 av 3
Enligt uppgift har sajten för de olympiska spelen redan stängts ner. Foto: Alastair Grant / AP / SCANPIX
Är drömmarna om ett fritt internet numera historia i Iran?
2 av 3
Är drömmarna om ett fritt internet numera historia i Iran?. Foto: Øijord, Thomas Winje / AP / SCANPIX
Ministrar från den iranska regeringen har nämligen citerats med planer på att öppna upp ett eget internetnätverk för invånarna i landet.
På bilden ses Irans president, Mahmoud Ahmadinejad.
3 av 3
Ministrar från den iranska regeringen har nämligen citerats med planer på att öppna upp ett eget internetnätverk för invånarna i landet. På bilden ses Irans president, Mahmoud Ahmadinejad. Foto: Hasan Sarbakhshian

Om rapporterna stämmer kommer de iranska invånarna vara unika i världen med sina egna mailtjänster, sökmotorer och nyheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är Iran

Iran är en teokrati som har vissa demokratiska inslag. Dessa inslag består framför allt av att ledamöter, parlament och presidenten utses i allmänna val. De demokratiska institutionerna står däremot under de religiösa makthavarna, främst den högsta ledaren, som har närmast oinskränkt makt, skriver Wikipedia.

Enligt dagens lagstiftning har samtliga iranska medborgare som fyllt 15 år rösträtt. Detta ska gälla både kvinnor och män.

Konsitutionen slår också fast vid att shiaislam är Irans religion samtidigt som äldre religioner är förbjudna och dess anhängare ofta förföljs.

Iran är känt för att upprätthålla omfattande inskränkningar i yttrande-, förenings- samt mötesfriheten. Människorättsaktivister fängslas och fångar blir ofta illa behandlade i form av misshandel eller tortyr.

Iran tillhör de länder som tillåter avrättningar på personer under 18 år.

Källa: Wikipedia.

TEHERAN. Rykten cirkulerar om att den iranska regeringen har planer på att blockera internet för befolkningen från och med augusti i år. Sajten för de olympiska spelen har redan stängts ner. Samtidigt fortsätter internetcensuren med nedstängningar av Google, Yahoo och Hotmail - som planeras att blockeras från nätet redan i maj månad, rapporterar The Next Web.

- Ett öppet internet främjar brott, oeninghet, omoraliskt innehåll, och en ateism som lämnar regeringen med inget annat val än att rensa landet från dessa gisslen, sa Irans teknik- och kommunikationsministern, Reza Taghipour, enligt The Next Web.

"Helt bottenlös"

Iran förnekar nu rapporterna kring att landet ska öppna upp ett nationellt internet och stänga av det nuvarande. I stället hävdar regeringen att det handlar om "propaganda som startats av vänstern i Väst".

- Rapporten är inte alls bekräftad av ministeriet och är helt bottenlös, skriver regeringen i ett uttalande, enligt Daily Mail.

En annan teori är att "Iran Net" kommer att lanseras och existera parallellt med WWW. Några sådana uppgifter har däremot varken bekräftats eller dementerats av Iran.

 

Se ett kort nyhetsinslag om "Iran Net":

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.