Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Iran förnekar planerna om att stänga av Internet

Enligt uppgift har sajten för de olympiska spelen redan stängts ner.
1 av 3

Enligt uppgift har sajten för de olympiska spelen redan stängts ner.

Alastair Grant / AP / SCANPIX

Är drömmarna om ett fritt internet numera historia i Iran?
2 av 3

Är drömmarna om ett fritt internet numera historia i Iran?

Øijord, Thomas Winje / AP / SCANPIX

Ministrar från den iranska regeringen har nämligen citerats med planer på att öppna upp ett eget internetnätverk för invånarna i landet.
På bilden ses Irans president, Mahmoud Ahmadinejad.
3 av 3

Ministrar från den iranska regeringen har nämligen citerats med planer på att öppna upp ett eget internetnätverk för invånarna i landet. På bilden ses Irans president, Mahmoud Ahmadinejad.

Hasan Sarbakhshian

Nyheter | 11/04/2012 17:37

Om rapporterna stämmer kommer de iranska invånarna vara unika i världen med sina egna mailtjänster, sökmotorer och nyheter.

TEHERAN. Rykten cirkulerar om att den iranska regeringen har planer på att blockera internet för befolkningen från och med augusti i år. Sajten för de olympiska spelen har redan stängts ner. Samtidigt fortsätter internetcensuren med nedstängningar av Google, Yahoo och Hotmail - som planeras att blockeras från nätet redan i maj månad, rapporterar The Next Web.

- Ett öppet internet främjar brott, oeninghet, omoraliskt innehåll, och en ateism som lämnar regeringen med inget annat val än att rensa landet från dessa gisslen, sa Irans teknik- och kommunikationsministern, Reza Taghipour, enligt The Next Web.

"Helt bottenlös"

Iran förnekar nu rapporterna kring att landet ska öppna upp ett nationellt internet och stänga av det nuvarande. I stället hävdar regeringen att det handlar om "propaganda som startats av vänstern i Väst".

- Rapporten är inte alls bekräftad av ministeriet och är helt bottenlös, skriver regeringen i ett uttalande, enligt Daily Mail.

En annan teori är att "Iran Net" kommer att lanseras och existera parallellt med WWW. Några sådana uppgifter har däremot varken bekräftats eller dementerats av Iran.

 

Se ett kort nyhetsinslag om "Iran Net":